A început Postul Crăciunului și până pe 24 ianuarie, ultima zi din acest post, credincioșii ar trebui să renunțe la carne, ouă și lactate. Preoții sunt însă de părere că nu este suficient ca în cele șase săptămâni să se adopte doar un regim alimentar bazat pe legume și fructe, adică post-dietă. Credincioșii ar trebui să renunțe la dușmănie, bârfă, la divertisment, la cele lumești, pentu a-și curăța mintea și inima. Preotul paroh Leonard Dănciulescu, de la Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Merișani, ne-a vorbit pe larg, în cadrul unui interviu despre tot ceea ce înseamnă postul. M.Sandu
Ce semnificație are postul?
-Postul este înfrânarea de la unele mâncăruri sau băuturi și de la plăcerile trupești pentru ca să fie milostiv Dumnezeu. Cu alte cuvinte postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței. Ca să poți să postești trebuie să ai voință. Postul este și o formă de pocăință și un mijloc de mântuire. Dumnezeu nu are nevoie de postul nostru ci singurii care avem nevoie de post suntem noi înșine pentru că prin post mintea se curăță, voința ni se întărește, trupul nostru devine mult mai ușor, ne simțim mai puțin îngreunați. Ni se depărtează lenea, într-un cuvânt mintea și inima noastră ni se curățește. Una dintre formele de a posti în zilele noastre este și faptul de a ne reține mai mult de la tehnologia care ne creează plăcere. O altă formă este și aceea de postire de divertisment. Nu poți să postești și să te uiți la anumite filme și emisiuni pentru că mintea nu se mai umple cu dorul de Dumnezeu ci se umple cu cele lumești. Alfel citim dintr-o carte de rugăciune cu mintea înfrânată și alta este să te rogi după ce ai stat mai multe ore în fața televizorului sau a telefonului. Dacă suntem bolnavi și neputincioși, în loc să renunțăm la o cană de lapte, mai bine renunțăm de a ne uita o perioadă pe rețelele de socializare, într-un cuvânt la cultura de divertisment, pentru că postul trebuie unit cu rugăciunea. Iar cultura aceasta de divertisment este un deșert pentru creștini nu o bogăție, mai ales în timpul postului. Plăcerea după care alergăm fiecare dintre noi zi de zi, este un subtitut al iubirii lui Dumnezeu, iubire pe care o găsim numai în săvârșirea poruncilor Lui printre care se află și porunca postului. Postim pentru a ne umple de Dumnezeu prin rugăciune nu a ne umple de mâncare pentru că chiar dacă mâncăm preparate de post dar mâncăm cu oala, aceea nu este postire ci îmbuibare a pântecelui. În experiența pastorală am avut un caz în care, în Vinerea Mare a mâncat mai multe cutii de pate de post cu două pâini.
De ce ținem post miercurea și vinerea?
-Miercurea este ziua închinată prinderii batjocorii și judecării Mântuitorului Iisus Hristos, în ziua de vineri s-a răstignit Mântuitorul și de aceea postim.
De ce 40 de zile de post?
-În cele 40 de zile Mântuitorul a postit în țintul Carantaniei. Potrivit Vechiului Testament potopul lui Noe a durat 40 de zile. 40 de ani poporul Israel a pribegit din țara Egiptului până în Țara Făgăduinței (Israel), pentru că în acești 40 de ani s-au schimbat generațiile și mentalitățile de la credința păgână de către credința în adevăratul Dumnezeu. În aceste 40 de zile și noi ar trebui să ne schimbăm mentalitatea. Se spune mare accent pe minte nu neapărat pe trup. Al doilea motiv, duhovnicesc, perioada aceasta de 40 de zile nu este nici prea lungă, nici prea scurtă ci este o perioadă în care omul se poate schimba lăuntric, de la cele pământești la cele cerești.
Ce înseamnă dezlegările la pește?
-Unul dintre argumente este faptul că Biserica promovează calea de mijloc. În primul rând peștele provine de la grecestul ichtis care sunt prescurtările Mântuitorului Iisus Hristos, iar după Învierea sa Iisus i-a așteptat pe ucenici cu pește pus pe jar. În Postul Crăciunului sunt multe dezlegări de pește, deoarece se mai numește și Postul Bucuriei iar aceste dezlegări la pește ne ajută și ne întărește mai mult în a întâmpina marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos cu bucurie și cu post. Mântuitorul Iisus Hristos și-a ales Apostolii dintre pescari, asemănând misiunea creștină cu o prindere de pește.
Cum se ține postul negru și când?
-Biserica a rânduit doar o zi de post negru, Vinerea Mare. Este singura zi stipulată în calendar ca și post negru. În Postul Crăciunului nu se ține post negru.
Care este diferența între fasting și post?
-Fastingul (n.r. post în limba engleză) țintește doar pierderea kilogramelor iar postul în sine țintește slăbirea sufletului de păcate, luminarea minții și curățirea inimii de invidie, ură, neiertare, desfrânare și clevetire, ceea ce nu poate să facă fastingul. De multe ori creștinul a avut ca și simbol peștele deoarece peștele nu înoată doar pe cursul apei ci și împotriva curentului, adică prin post creștinul cere întreruperea legăturii cu duhul lumii care nu face decât să slujească trupului. De aici diferența între fasting și post. Sunt foarte mulți propovăduitori ai fastingului care diluează termenul de post autentic prin promovarea diferitelor rețete contra-cost.
Te poți împărtăși dacă nu ții post?
-În vechime creștinii se împărtășeau de mai multe ori pe săptămână. Apoi cu trecerea timpului, dar și cu multe griji care au venit peste poporul creștin, Sfânta Împărtășanie s-a redus ca recomandare de către biserică măcar în cele patru posturi de peste an. Pentru a ajunge la Potirul vieții și al nemuririi, adică Potirul lui Hristos, în care ne împrătășim cu trupul și sângele Lui, în primul rând trebuie să ne spovedim. Și apoi, de la duhovnic primim sau nu dezlegare de a ne împărtăți sau de a ține post. Canonul ecumenic de la Sinodul al 6-lea, nu leagă postul de Sfânta Împărtășanie. Nu impune această condiție! Ne putem împărtăși și fără post dar numai dacă ne spovedim. Faptul că unii duhovnici impun să se postească înainte de împărtășanie, în special 3 zile, este o abatere canonică. Trebuie să-l vedem dincolo de gustul mâncării pe Însuși Iisus Hristos cu care ne împărtășim. Starea creștinului atunci când postește este o întoarcere în Raiul lui Dumnezeu. Pentru că, Adam și Eva împreună cu fiii lor, în rai au postit și au fost alungați doar în momentul când au încălcat porunca postului. Așa că postim și noi pentru a nu fi alungați din harul lui Dumnezeu.
”Când postiți nu fiți triști ca fățarnicii că ei își smolesc fețele ca să arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă că și-au luat plata lor!”- Matei capitolul VI versetul 16
Sfântul Vasile cel Mare spunea: ”Vrei să-mi arăți că postești? Nu mai mânca din fratele tău!”