- FRF schimbă regulile pentru obținerea licenței de Liga I
Acum câteva zile, la București, a avut loc ședința Comitetului Executiv al FRF. La finalul acestei ședințe, președintele FRF Răzvan Burleanu a susținut o conferință de presă în care a prezentat deciziile luate.
Una din aceste decizii stipulează ca grupările din Superliga să aloce mai mulți bani Centrelor de Copii și Juniori pentru a obține licența pentru sezonul 2024-2025.
Președintele Răzvan Burleanu a anunțat că membrii Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal au votat obligativitatea ca grupările să fie nevoite să aloce o sumă mai mare pentru propriile Centre de Copii și Juniori pentru a primi licența de Superliga.
Noua prevedere, care susține că o sumă de cel puțin 7,5 la sută din veniturile din exploatare totală trebuie alocate academiilor, va intra în vigoare din sezonul următor. Până acum, cluburile din Superliga erau nevoite să oprească 6,5 la sută din buget pentru academii, iar în stagiunea trecută suma reprezenta numai 5 la sută.
”Începând de anul următor, toate cluburile care vor aplica pentru licența de Liga 1 vor trebui să aloce cel puțin 7,5 la sută în Centrul de Copii și Juniori. 7,5 la sută din veniturile din exploatare totală. După cum știți, acum un an de zile, în 2022, ne-am aflat la 5 la sută, acum 6,5 la sută, iar anul viitor vom fi la 7,5”, a declarat Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă.
Încurajează transformarea cluburilor în societăți pe acțiuni
Șeful FRF încurajează cluburile din Liga 1 să devină societăți pe acțiuni, pentru a putea atrage investitori privați, și să se asocieze cu un ONG, pentru a putea primi și finanțare din partea statului. ”Ne-am dori ca cele mai multe cluburi să fie organizate într-o structură asociativă, formată dintr-o societate pe acțiuni și un ONG. Am luat o decizie cu un impact asupra a opt cluburi. Sunt 8 cluburi care sunt organizate ca asociații nonprofit. Vor avea posibilitatea ca în pauza dintre sezoane să transfere licența din Liga 1, cu anumite condiții. De exemplu, noua entitate trebuie să fie continuatoarea din punct de vedere sportiv. Trebuie să păstreze sediul și stadionul, să utilizeze sigla și palmaresul… Și trebuie să fie o entitate nou înființată. Această intervenție dă posibilitatea ca echipele care sunt organizate ca asociații nonprofit de drept privat să se transforme în societăți comerciale”, a declarat Răzvan Burleanu.