Direcția Națonală Anticorupție anunță că a fost dispusă începerea urmăririi penale împotriva vicepreședintelui Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Este vorba de dosarul de achiziție de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Argeș a cinci case ce aveau destinație de locuințe protejate. Reamintim că pe 7 septembrie au avut loc percheziții în acest dosar atât la sediul DGASPC Argeș cât și la Consiliul Juețean Argeș, Primăria Ștefănești și la sediile unor societăți implicate. M.S.
În luna septembrie, procurorii DNA-Serviciul Teritoril Pitești au percheziționat 21 de locații din județ între care DGASPC Argeș, Consiliul Județean Argeș și Primăria Ștefănești într-un dosar privind felul în care s-au achiziționat imobile pentru persoane vulnerabile. Încă de pe atunci se vorbea despre faptul că în dosar ar fi vizați funcționari din conducerea CJ Argeș dar și ai DGASPC Argeș. De asemenea DNA a confirmat fatul că vicelui Marius Nicolaescu i-ar fi fost ridicat telefonul în vederea unei percheziții informatice. Omul de afaceri de la care DGASPC a cumpărat cele cinci case la Ștefănești, în cartierul Zăvoi și care a costat fiecare 142.000 euro sau 710.000/bucata, este Sorin Briciu, administrator al SC Best Oil Sorama SRL, fiind unul dintre cei audiați în acest doar. La Primăria Ștefănești descinderile au avut loc la Serviciul Urbanism și au vizat autorizaţiile de construcţie ale imobilelor vândute către DGASPC Argeş.
Riscă pedepse cu închisoarea de până la 7 ani
Ieri, la aproximativ 3 luni de la descinderi, au apărut reacții oficiale cu privire la începerea urmăririi penale pentru unul dintre cei vizați în aces dosar. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Marius Florinel Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit Codului Penal pentru infracțiunile de mai sus, pedeapsa prevăzută de lege este de la 1 la 5 ani și respectiv de la 2 la 7 ani.
Acuzat că a stabilit prețul și modalitatea de achiziție
Iată cu ce precizări vin procuorii DNA despre acuzațile asupra vicepreședintelui CJ Argeș. ”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2022, în contextul realizării proiectelor „Locuințe protejate – siguranță și îngrijire Argeș ”, „Centru de criză pentru persoane adulte cu dizabilități” și “Centru Respiro pentru persoane adulte cu dizabilități”, ce vizau achiziția de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș (D.G.A.S.P.C.) Argeș a unor locuințe destinate persoanelor vulnerabile, suspectul Nicolaescu Marius-Florinel, în calitatea menționată mai sus, ar fi comunicat unor oameni de afaceri mai multe informații nedestinate publicității referitoare la: modul de compartimentare al viitoarelor imobile care urmau să fie achiziționate, prețul care va fi oferit pentru fiecare imobil, perioada în care urmau să fie făcute achizițiile (în cursul anului 2023), modalitatea de achiziție.
În contextul menționat mai sus, în cursul anului 2023, conducerea D.G.A.S.P.C. Argeș, beneficiind de ajutorul suspectului Nicolaescu Marius-Florinel, ar fi achiziționat de la o societate comercială administrată de una din persoanele cărora li se divulgaseră aceste informații, cu încălcarea prevederilor legale și la prețuri supraevaluate, un număr de cinci clădiri destinate persoanelor vulnerabile, în condițiile în care acestea nu erau finalizate și nu erau racordate la rețelele de apă, gaze și canalizare.
Prin aceste demersuri, a fost cauzat un prejudiciu D.G.A.S.P.C. Argeș de până la 3.550.000 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea omului de afaceri, beneficiar al informațiilor nedestinate publicității. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Suspectului Nicolaescu Marius-Florinel i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție”, se precizează în comunicatul de presă al DNA.