Tot mai mulți consumatori de droguri au nevoie de ajutor specializat pentru a scăpa de dependență. Din nefericire, unitățile medicale din județ oferă numai soluții de moment, când consumatorii ajung în sevraj sau cu supradoză. Pentru tratament de dezintoxicare, consumatorii din Argeș ar trebui să meargă în clinici private, unde majoritatea nu ar putea suporta costurile, sau la două spitale din București. Un proiect de lege ar putea rezolva această problemă dacă va fi pus în practică. Acesta presupune înființarea a opt centre regionale de dezintoxicare. A fost depus la Parlament în luna noiembrie și înaintat spre dezbatere la Senat. Dacă legea va trece, va fi un pas important în sprijinirea toxicomanilor care vor să scape de dependența care le distruge viața. M.S.
Pe tot parcursul anului trecut și până la finalul lunii septembrie 2023, peste 100 de persoane, dintre care 8 de sex feminin, au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Pitești (SJUP) ca urmare a consumului de substanțe interzise. ”Dacă în multe dintre situații, pacienții au părăsit unitatea spitalicească în aceeași zi sau după câteva zile, au existat și cazuri când perioada de spitalizare a depășit 20 de zile. De asemenea, în perioada menționată (ianuarie 2022 – septembrie 2023), au existat și persoane care au ajuns la SJUP de mai multe ori, cauza fiind aceeași consumul de substanțe psihoactive”, după cum a precizat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.
Tratați în regim ambulatoriu
Pornind de la această informație am dorit să aflăm cum pot fi ajutați consumatorii de substanțe psihoactive care vor să scape de dependență. În acest sens ne-am adresat Agenției Naționae Atidrog. Din răspunsul oferit am aflat că dependenții primesc consiliere și sunt evaluați psihic și medical. ”Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Argeș, oferă servicii de asistență integrată pentru consumatorii de droguri și consumatorii dependenți de droguri, în regim ambulatoriu. Serviciile oferite sunt gratuite și confidențiale și constau în informare, evaluare medico-psio-socială și consiliere psihologică. Toate persoanele care se adresează centrului nostru pentru serviciii de asistență sunt luate în evidență și li se oferă servicii de specialitate adaptate nevoilor”, a precizat ofțerul de relații cu presa, comisar- șef Anamaria Iulia Teodorescu din cadrul Agenției Naționale Antidrog.
Pentru dezintoxicare, fac sute de kilometri
Persoanele dependente de droguri care vor să urmeze un tratament de dezintoxicare pot fi tratate la sute de kiometri, cel mai apropiat de Argeș fiind centrul din cadrul Spitalului Alexandru Obregia și la Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţilor pentru Tineri ” Sf. Stelian ” din București. ”La nivelul județul Argeș nu sunt astfel de centre. Conform procedurii de referire a consumatorilor de droguri, precum și standardelor naționale privind asistența acestora, specialiștii centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog evaluează persoanele care solicită servicii și, în funcție de particularitățile individuale, de istoricul de consum, de aspectele psiho-sociale, care pot influența tratamentul, oferă spre consultare, acestora sau familiilor, datele de contact ale furnizorilor de servicii din sistemul public sau privat, care au acceptat să colaboreze cu centrele noastre, beneficiarii alegând unde să se adreseze. Precizăm, totodată, că instituțiile publice sau private, care oferă servicii consumatorilor de droguri nu raportează instituției noastre date despre activitatea sau numărul de locuri disponibile pentru tratarea dependenței de substanțe psihoactive, însă, pentru a accesa lista completă a entităților care oferă servicii de asistență specializată persoanelor consumatorare de droguri vă puteți adresa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, a mai precizat ofițerul de relații cu presa al A.N.A.
Centrele noi ar fi în sprijinul consumatorilor
În luna octombrie 2023, 3 beneficiari noi au fost incluși în programul de asistență destinat consumatorilor de droguri, disponibil la nivelul CPECA Argeș, în total 47 de persoane beneficiind de serviciile oferite de CPECA Argeș. ”Crearea de alte sau noi servicii care să vină în sprijinul persoanelor consumatoare de drorguri aduce un plus valoare și este în beneficiul celor care au nevoie de suport de specialitate, pentru a depăși problema cu care se confruntă, iar implicarea tuturor instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale cu atribuții în domeniul drogurilor este extrem de importantă în a găsi soluții și a îi ajuta pe consumatorii de substanțe psihoactive”, a mai spus comisarul șef Anamaria Iulia Teodorescu.
Propunere legislativă
În luna noiembrie, a fost depusă în Parlament o propunere legislativă de înființare a opt centre regionale de dezintoxicare. Proiectul presupune să fie dat în folosință la nivelul fiecărei regiuni câte un centru pentru a reuşi recuperarea celor care sunt dependenţi de consumul de substanţe psihoactive. Proiectul a fost înaintat pentru dezbatere la Senat pe data de 13 noiembrie, anul acesta. Pe 21 noiembrie a fost trimis pentru avizare la Consiliul Economic Social, la Consiliul Fiscal, la Consiliul Legislativ, acolo unde termenul este 21 decembrie 2023. De asemenea, la aceeași dată, proiectul a fost trimis pentru punct de vedere la Guvern.