La vestea că Darurile Magilor sosesc în România , mii de credincioși au luat cu asalt Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, în aceste zile de sărbătoare. Aici a fost adusă racla cu darurile pe care Magii de la Răsărit le-au adus Mântuitorului Iisus Hristos , la nașterea Sa în Bethleem. Oameni din toată țara au mers să se închine la darurile sfinte, printre ei o mulțime de argeșeni. Enoriașii Paraclisului Universitar însoțiți de părintele Rafael Vintilă au avut bucuria de a se ruga la Darurile Magilor.
Potrivit tradiției , Maica Domnului a păstrat aceste daruri și la adormirea Sa, le-a lăsat Bisericii din Ierusalim. În perioada bizantină , Împăratul Arcadie a adus darurile magilor la Constantinopol. După căderea Constantinopolului darurile magilor ajung la sultana Mara, fiica domnitorului Serbiei , Gheorghe Brancovici și soție a sultanului Murad al doilea. În anul 1470 sultana Mara a hotărât să ducă darurile la mănăstirea athonită Sfântul Pavel. Dar, la jumătatea distanței a auzit glasul Maicii Domnului care i-a spus: Mara, Mara să nu mergi mai departe, căci la Mănăstire sunt monahi, iar tu ești femeie. Mara a predat darurile monahilor care au venit în întâmpinare . De atunci au rămas la mănăstirea din Sfântul Munte. Cei trei magi veniţi să se închine Împăratului Hristos născut în peştera din Betleem au ca daruri: aur, smirnă şi tămâie. Cinstitele Daruri se păstrează la mănăstirea athonită Sfântul Pavel. Din mănăstirea de pe Muntele Athos, Darurile Magilor nu au fost scoase decât de două ori. La Mănăstirea Pantocrator , din Teleorman, închinarea la Sfintele Daruri se mai poate face doar până joi, la ora 15.00.
”Am salutat propunerea preotului Rafael Vintilă, de la Paraclisul Universitar, de a organiza pelerinaj la Darurile Magilor și am plecat cu mare bucurie, gândind că femeile nu pot ajunge în muntele Athos. Pentru mine era ca un dar special primit de Crăciun să merg alături de oameni minunați, într-o atmosferă magică. Am pornit cu credința că ajungem să atingem Darurile așa cum magii aveau credința că se va naște Mesia. Când am ajuns la Mănăstirea Pantocrator am văzut o coadă uriașă, cred că erau peste 10.000 de oameni. Dezamăgită mi-am zis: Doamne nu rezist la asemenea coadă, dar facă-se voia Ta ! Oamenii se așezau la coadă din ce în ce mai mulți. Nu se vedea mănăstirea. “Merg să văd cât de mare este coada și apoi hotărâm dacă rămânem”, ne-a spus părintele și a plecat. O parte din grup, am mers în spatele părintelui în șir indian, printre mașini. Nu puteai cuprinde cu privirea coada. Doamne cât de mare credință au acești oameni sau cât de mare este nevoia de miracol în viața lor, de stau la această coadă? Și tot reflectând m-am trezit în fața unor jandarmi care m-au întrebat unde merg? Nu-l mai vedeam pe părinte , așa că instinctiv am spus: “ La mănăstire”, pentru că în față erau niște corpuri de clădire ale mănăstirii. S-au dat într-o parte și mi-au spus: ” Poftiți”. Când mă îndreptam liniștită către acea clădire, a apărut părintele și mi-a spus: “Iată racla în fața dumneavoastră , atingeti cu fruntea Darurile Magilor”! Am încremenit de uimire, racla era în fața mea! Am executat ordinul aproape mecanic, nu înțelegeam cum am ajuns acolo. În spatele meu micul șir indian, unul câte unul, atingea darurile și mulțumea lui Dumnezeu pentru minunea oferită! “ Doamne s-a făcut voia Ta! “ mi-am zis , încă năucă de uimire. Am înțeles după câteva ore de e pașii mi-au fost purtați acolo pentru că avea să vină o minune și mai mare, dar despre ea o să vă spun altă dată”, ne-a povestit cu emoție Marilena Barață participantă la pelerinaj.
Cine erau magii?
Cine erau magii, ne-a explicat părintele Rafael Vintilă. ”Cei mai mulți cercetători, cred că acești bărbați sunt astrologi zoroastrieni, veniți din țările Orientului persan. Zoroastrismul este diferit de religia Vechiului Testament, însă și ea așteaptă totuși un Mesia. Zoroastrismul a profețit venirea unui Mesia, iar când călătoresc acolo, la Betleem, ei fac acest lucru știind că Mesia, pe care religia lor l-a profețit, a apărut aici, într-o religie diferită de a lor. Venirea magilor la pruncul lisus reprezintă chemarea tuturor neamurilor la mântuire. Darul Tatălui ceresc nu a fost doar pentru poporul ales Mântuitorul a venit în lume nu doar pentru evrei”, a spus acesta.
De ce a păstrat Maica Domnului aceste daruri?
Preotul Rafael Vintilă a explicat și de ce a păstrat Maica Domnului aceste daruri: ”Sfânta Fecioară știa mai bine ca oricine cine era Fiul ei. Ea nu era o fată săracă și ignorantă care să risipească darurile lui Iisus, ci era și cu adevărat credincioasă, astfel că știa Scripturile Vechiului Testament. Când îngerul îi binevestește că va purta în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, nu se miră nici de prezența îngerului, ci de salutul adresat și pune întrebări oarecum tehnice, despre cum va fi posibil fizic, pentru ea, iar ea, smerită, acceptă această misiune”. Astăzi, aurul magilor a fost împărţit în 28 de pandantive de 5-7 cm în formă dreptunghiulară, trapezoidală sau poligonală, iar tămâia şi smirna sunt împărţite în 62 de mărgele, asemenea măslinelor.