Cât costă energia termică în Pitești!

1

Prețul energiei termice furnizată către piteșteni va fi calculat din acet an, nu în gigacalorie, cum a fost până în 2023, ci în MWh (megawatt oră). Modificarea nu afectează costul către populație spun reprezentanții Primăriei Pitești, într-un comunicat de presă.

”De la data intrării în vigoare a noii Metodologii de ajustare și modificare a prețurilor și tarifelor aferente activităților de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice din cadrul serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, prețurile și tarifele energiei termice se vor exprima în MWh.

Pentru conversia prețurilor energiei termice din lei/Gcal în lei/MWh, A.N.R.E. utilizează relația:

  • Preț (lei/MWh) = Preț (lei/Gcal) / 1,163

Prin urmare, actualul preț local de facturare a energiei termice către populație, exprimat în noile unități de măsură, va fi de 325,65 lei/MWh (fără TVA), valoarea rezultând din prețul de 378,73 lei/Gcal (fără TVA) – aprobată prin HCL Pitești nr. 643/21.12.2023 – împărțită la factorul de 1,163.

Astfel, prin implementarea unității de măsură MWh, suma plătită pentru aceeași cantitate de energie termică furnizată rămâne neschimbată”, au transmis reprezentanții Primăriei Pitești.  

Având în vedere prevederile Legii nr. 139/2022 pentru aprobarea O.U.G. nr. 120/2021 privind administratrea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică, în România se impune utilizarea obligatorie a sistemului de facturare electronică prin folosirea megawatt-ului oră (MWh) ca unitate de măsură a energiei termice, recunoscută în sistemul internațional de unități de măsură – SI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.