Peste 700 de pacienți au fost la UPU de sărbători

0

Reprezentanțiii Spitalului Județean de Urgență Pitești au făcut public numărul pacienților care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în perioada 30 decembrie -2 ianuarie. Peste 700 de persoane au necesitat îngrijiri medicale de urgență. Zeci de persoane răpuse de sarmale și alcool au cerut ajutor medical. Au existat și cazuri grave ale unor cardiaci care s-au decompensat, viroze respiratorii, accidente rutiere sau accidente cauzate de petarde. Iată mai jos situația în cifre, așa cum a fost prezentată.

”Din exterior, lucrurile se văd, uneori, diferit. Pentru cei din interior, patru zile de sărbătoare, începând de sâmbătă până marţi inclusiv, adică în perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024, situaţia arată cam aşa: 725 de pacienţi s-au prezentat la UPU. Dintre aceştia, 169 au rămas internați. Din totalul celor care au ajuns să primească îngrijiri medicale, de la personalul din UPU, în perioada 30.12.2023 – 02.01.2024, numărăm 64 de cazuri de excese alimentare și de alcool.

Dintre urgențele pentru care bolnavii s-au prezentat la spital, în zile de sărbătoare, amintim: accidente vasculare cerebrale – 21 de cazuri; afecțiuni respiratorii – 54 de cazuri; afecțiuni cardiace – 48 de cazuri; afecţiuni oftalmologice – 14 cazuri; colică renală – 16 cazuri; alergii – 9 cazuri; comă – 3 cazuri, traumatisme – 72 de cazuri.

De asemenea, au ajuns în UPU și 4 victime ale accidentelor rutiere, 8 victime din agresiuni, 1 persoană intoxicată, 2 cazuri cu arsuri cauzate de petarde, 3 cazuri cu stop cardio-respirator cu intubație, 8 cazuri STEMI-IMA (n.r infarct miocardic).

Din numărul total de prezentări, 266 de persoane au fost aduse la UPU cu ambulanțele SAJ, 44 persoane cu echipaje SMURD și 2 cu echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM). Precizăm că 59 dintre pacienții care au ajuns la UPU au fost aduși, prin transfer, de la alte unități sanitare din Argeș, pentru a primi îngrijiri medicale și tratament de specialitate, în cadrul SJU Pitești, iar alţi 2 pacienţi au fost trimişi la Bucureşti”, au transmis reprezentanții SJUP Pitești.

”Uneori, se ajunge la epuizare”

Pentru a face față fluxului mare de pacienți, medicii din UPU sunt nevoiți să găsească soluții atât privind suplimentarea numărului de paturi cu tărgi cât și selectarea pacienților în funcție de gravitata afcțiunii și prioritizarea lor. De aceea, pentru pacienții care nu reprezintă urgențe medicale timpul de așteptate poate să crească, ceea ce naște nemulțumiri. ”Pacienţii ale căror vieţi nu sunt în pericol sunt nevoiţi să mai aştepte. Unii înţeleg că prioritare sunt cazurile critice, alţii nu. Se creează, astfel, tensiune, reproşuri, acuzaţii, reclamaţii. Uneori, se ajunge la epuizare. Şi, totuşi, personalul din Urgenţă trebuie să se redreseze rapid”, au transmis reprezentanții SJU Pitești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.