Astăzi se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.Evenimentul va fi sărbătorit la Pitești și Mioveni prin ceremonii religioase și depuneri de coroane.
Unirea Principatelor Române a avut loc la data de 24 ianuarie 1859, iar pentru românii de pretutindeni reprezintă un moment de mare însemnătate în istoria țării. Potrivit historia.ro, Unirea Principatelor a reprezentat un proces care a început din anul 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între Moldova și Țara Românească.
#Cuza a fost înscăunat domnitor al Moldovei
În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între cele două țări, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
Pe data de 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, aceasta fiind acceptată în unanimitate.
Astfel, Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
După război, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris au fost luate unele decizii care le priveau în mod direct și pe principatele Moldovei și Țării Românești, astfel Moldovei i se atașează trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.
#Pe 24 ianuarie, ales domnitor și la București
În anul 1859, Convenția de la Paris a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul” și sub protecția Marilor Puteri.
În data de 5 ianuarie și respectiv data de 17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, iar Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat noul domnitor al Moldovei.
Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza.
#Primul guvern unic al României
În anul 1862, guvernele separate din principate au demisionat și astfel s-a dat posibilitatea ca la București să fie alcătuită a primului guvern unic al României care a fost condus de Barbu Cataragiu.
Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.
Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române :
Pitești:
ora 11.00 – Ceremonie religioasă și militară cu depuneri de coroane de flori – Statuia lui Al. Ioan Cuza, bulevardul I. C. Brătianu
Mioveni:
ora 11.30 – Ceremonie religioasă – Centrul Civic Mioveni