Mica Unire, sărbătorită și la Pitești

0

Astăzi s-au împlinit 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările organizate la Pitești au participat reprezentanții autorităților locale, șefi de instituții, precum și oameni simpli care au venit să asiste la eveniment.  

Festivitatea organizată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe bulevardul I. C. Brătianu, a constat în ceremonii religioase și depuneri de coroane. Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii. 

Unirea Principatelor Române, realizată în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost primul pas concret făcut pentru înfăptuirea României Mari, care s-a finalizat apoi, la 1 Decembrie 1918.

#Primarul Gentea: ”Moment unic în istoria națională”

Prezent la eveniment, primarul Cristian Gentea a transmis un mesaj pentru piteșteni: ”Rememorăm astăzi Mica Unire, moment unic în istoria națională, pas hotărâtor către visul nostru comun de unitate și independență, de consolidare a valorilor românești și europene. Fie ca această zi să ne inspire să fim cetățeni responsabili, solidari, să promovăm educația și cultura și să susținem proiectele care vor aduce prosperitate și bunăstare în orașul nostru! La mulți ani, dragi concetățeni, într-o Românie unită și puternică!”

#Prefectul Perianu a citit jurământul lui Cuza

Prefectul Argeșului Radu Perianu a citit jurământul lui Alexandru Ioan Cuza: “Jur în numele Prea Sfintei Treimi și în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române. Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.