Pensiile de serviciu vor fi impozitate gradual

1

Casa Județeană de Pensii Argeș a făcut mai multe precizări importante legate de impozitarea pensiilor. Aceste precizări sunt necesare pentru a ști cu exactitate sumele pe care le vor primi pensionarii după ce statul va reține banii datorați ca impozit.  

”Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date inexacte legate de pensii, facem următoarele precizări:

1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor ???????????? în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

2. Schimbări au apărut în privința pensiilor ?? ???????? calculate în baza unor legi speciale.

Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

Sunt două plafoane:

– 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

– 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat” este anunțul făcut de instituție.

1 COMENTARIU

  1. „Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. ”

    Cum le-a apropiat de acest principiu cinstit al contributivitatii,
    cand un pensionar special se pensioneaza la 45-50 de ani si toaca pensia speciala pana la 70-80 de ani (durata medie de viata)?

    Noi, pensionarii normali, am muncit pana la 65 de ani si primim din ceea ce am contribuit inca circa 5-10 ani de viata, dupa care…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.