Elev piteștean, geniu la matematică

0

Un elev cu rezultate deosebite la învățătură, a fost fascinat de o icoană a Mântuitorului din Paraclisul Universității Pitești și de atunci săptămânal merge și se roagă în lăcașul de cult. Emanuel Mazăre, în vârstă de 16 ani, este elev la Colegiul Național Alexandru Odobescu și este olimpic la matematică. A obținut numeroase premii fiind un elev de nota 10. A câștigat medalia de aur la matematică avansată. Acest copil minunat a găsit legătura sacră între știință și credință.

Emanuel Mazăre este elev în clasa a X-a, la profilul Matematică-Informatică, din cadrul Colegiului Național ”Alexandru Odobescu”. Este pasionat de matematică avansată, fizică,  informatică, istorie și religie, frecventând săptămânal Paraclisul din Pitești. Tatăl lui este profesor universitar în cadrul Universității  Naționale Politehnica din Pitești. Într-una din zile, fiul a vrut să meargă la biroul tatălui și în drumul lui a văzut Paraclisul Universitar  „Întâmpinarea Domnului” . A intrat și a fost fascinat de o icoană deosebită a Mântuitorului. S-a așezat în genunchi și a început să se roage, iar de atunci în fiecare săptămână se duce în lăcașul sfânt.  „De fiecare dată când vreau să fac ceva, mă rog Domnului Iisus și cer binecuvântare, apoi simt o căldură vibrantă în jurul pieptului și știu că acesta este acceptul. Rostesc rugăciunea Împărate Ceresc și primesc ordine în idei prin înțelepciunea pe care mi-o transmite Duhul Sfânt. În matematică trebuie să ai ordine și răbdare în calcule. Simt o liniște interioară și putere de lucru când privesc spre icoana Domnului Iisus din Paraclisul „Întâmpinarea Domnului”. În fiecare vineri mă străduiesc să postesc, să mănânc fără carne, să mă rog mai intens, pentru că prietenul meu Iisus, a fost răstignit în această zi”, a mărturisit Emanuel Mazăre.

Medaliat cu aur la olimpiade

Adolescentul a câștigat numeroase premii și este olimpic la matematică. În 2021, la  Olimpiada Balcaniada de Matematică, a câștigat medalia de aur. În aprilie 2022, a luat medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică, etapa națională, de la Iași. În martie 2022 a obținut premiul I, la Olimpiada Națională de Informatică, etapa județeană de la Pitești și premiul I, la Concursul Internațional de Matematică „LuminaMath”. În 2023 a fost medaliat cu aur și cu premiul I la Olimpiada Națională de Matematică. În ianuarie 2024 a obținut premiul I la Concursul Brio Challenge, fiind desemnat campion.  Elevul minune a obținut rezultate foarte bune și la Olimpiada Națională de Fizică, unde a luat premiul II și la Olimpiada națională de Informatică, acolo unde a câștigat medalia de bronz. Directoarea Colegiulul Național ”Dinicu Golescu”, Maria-Magdalena Dorcioman, doctor în economie, a fost impresionată de Emanuel și spune că este un geniu.

Nu crede în noroc!

Preotul profesor Rafael Vintilă, de la Paraclisul Universității Pitești i-a devenit elevului îndrumător și amic în viața de rugăciune și în citirea Bibliei. Apropierea dintre cei doi nu este deloc întâmplătoare, la rândul său, părintele Rafael Vintilă fiind pasionat de matematică filosofică. ” Este extraordinar de credincios. Vine în fiecare săptămână, unde slujesc eu la Paraclisul Universității din Pitești. L-am găsit rugându-se și acolo l-am cunoscut. Era îngenunchiat în fața icoanei Mântuitorului. Avem o reprezentare deosebită a Mântuitorului care pe el l-a fascinat. Numele Emanuel înseamnă din ebraică: cu noi este Dumnezeu, acest nume amintindu-ne că Dumnezeu este întotdeauna prezent. De altfel, mi-a spus că el nu crede în noroc. Deviza lui este:  <Nu a fost niciodată noroc, mereu a fost Dumnezeu> sau Când reușești ceva nu zice <Ce noroc am avut> ci <Mulțumesc Doamne, știu că ai fost Tu>. Emanuel a fost chemat în China pentru participarea la congresul internațional de matematică IMSC, acolo unde a stat două săptămâni. Și asiaticii au fost impresionați de el! Conducerea Casei Romano-Chineză i-a oferit lui Emanuel un talisman norocos care să-l motiveze la concursul desfășurat în China la “Yanqi Lake Beijing Institute of Mathematical Sciences and Applications (BIMSA), dar Emanuel a refuzat purtarea lui, spunând că rugăciunea e suficientă. Meritele sale au fost recunoscute și în mediul privat. Pentru rezultatele remarcabile a fost premiat de Restaurantul Imperial Sibiceanu Dedulești cu Micul de Aur și un cec premiu, în plus are statutul de gazdă pentru următorii 3 ani” , ne-a spus preotul Rafael Vintilă despe elevul eminent.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.