O piteșteancă, în vârstă de 37 de ani, a fost ridicată de polițiști și dusă la penitenciar unde a fost încarcerată. Femeia a fost condamnată în 2021 pentru delapidare, fals intelectual și uz de fals, fapte comise în timp ce era funcționar în cadrul Oficiului Registrului Comerțului Argeș. Ar fi scăpat de închisoare având în vedere că primise o pedeapsă cu suspendare, cu condiția să presteze 120 de ore muncă în folosul comunității. Nu a respectat obligația și a făcut mult mai puține ore. De aceea, Serviciul de Probațiune Argeș a cerut executarea pedepsei în regim de detenție, iar Judecătoria Pitești a admis cererea. Foto descriptiv
În decembrie 2020, inculpata a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției într-un doar penal de delapidare, fals intelectual și uz de fals, fapte comise în timp ce era angajată la Oficiul Registrului Comerțului Argeș care s-a constituit parte vătămată în proces. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Pitești și în martie 2021, inculpata a primit o pedeapsă de 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendare, pe o perioadă de supraveghere de 2 ani. În plus, avea obligația să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Pitești sau la Agenția de Mediu Argeș. În martie 2023, exact când s-a încheiat perioada supravegherii, Serviciul de Probațiune Argeș a sesizat instanța că inculpata nu a prestat orele de muncă și a cerut executarea pedepsei.
A prestat numai 36 de ore din 120
În motivarea sentinței prin care s-a admins cererea Serviciului de Probațiune, magistrații Judecătoriei Pitești au precizat: ”În urma evaluării iniţiale și a acordului persoanei supravegheate, consilierul de probaţiune responsabil de caz a emis Decizia de Executare nr(…) prin care a dispus ca persoana condamnată să execute cele 120 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeș, activitate pe care s-a arătat dispusă să o înceapă la data de 04.10.2021, având la dispoziţie termenul legal de un an de zile pentru finalizarea acestei obligaţii, respectiv până la data de 03.10.2022, însă persoana supravegheată s-a prezentat la locul de desfăşurare a activităţii neremunerate, abia la începutul anului 2023, invocând de fiecare dată faptul că trebuie să-şi alăpteze mezinul şi nu are cu cine să asigure supravegherea celor trei copii în lipsa dumneaei. În final, s-a subliniat că până la data prezentului raport, intimata (…) a executat doar 36 de ore din totalul celor 120 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, ignorând termenul legal şi solicitările consilierului de probaţiune. (…) La termenul de judecată din data de 06.06.2023, intimata s-a prezentat solicitând acordarea unui nou termen în vederea efectuării orelor de muncă în folosul comunităţii restante. De la acel moment şi până la data prezentei hotărâri au trecut mai mult de 6 luni, fără ca între timp aceasta să efectueze demersuri pentru realizarea obligaţiei stabilite în sarcina sa prin sentinţa penală de condamnare. Instanţa are în vedere şi faptul că parcursul termenului de supraveghere, consilierul de probațiune manager de caz i-a reamintit constant persoanei condamnate necesitatea finalizării orelor de muncă neremunerată în cel mai scurt timp, aceasta luându-şi angajamentul în repetate rânduri de a începe executarea obligaţiei, angajament care nu a fost respectat, invocând de fiecare dată aceleași pretexte. Mai mult de atât, potrivit celor consemnate în referatul de evaluare, în luna martie 2023, aceasta nu a mai răspuns apelurilor telefonice ale consilierului de probaţiune, iar începând cu luna iunie 2023, deşi instanţa i-a adus la cunoştinţă consecinţele nerespectării obligaţiilor stabilite în sarcina sa şi i-a acordat un termen mai îndelungat pentru complinirea acestora, atitudinea acesteia a fost de nepăsare, motiv pentru care prin prisma tuturor considerentelor anterioare, instanţa apreciază că este dovedită reaua credinţă şi lipsa de responsabilitate”, scrie în motivare potrivit Rejust.ro. Instanța a admis cererea și piteșteanca a fost dusă de polițiști la penitenciar unde își va executa pedeapsa de 1 an și 8 luni.