Scriitorul Laurian Stănchescu luptă pentru păstrarea valorilor inestimabile ale lui Constantin Brâncuși

0

Pe data de  19 februarie, va fi marcată Ziua Națională Brâncuși! Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, marele sculptor român. Cu acest prilej, scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană, va organiza un marș din localitatea Hobița, unde s-a născut și a trăit Constantin Brâncuși, până la Târgu Jiu unde sunt aplasate operele sculptorului: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Va fi un marș pe care scriitorul îl va parcurge în scaun cu rotile pe o distanță de 30 de kilometri. În acest fel vrea să atragă atenția autorităților pentru a salva de la distrugere opera și casa în care a trăit artistul nepereche al României.  

 Iniţiativa instituirii unei zile dedicate marelui artist român a aparţinut scriitorului Laurian Stănchescu, care, încă de la 2 februarie 2015, a solicitat, printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui Klaus Iohannis, să declare Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, pe data de 19 februarie. Anul acesta, pe 18 februarie, Laurian Stănchescu, scriitor, istoric literar și jurnalist, va organiza și va participa, începând cu ora 11.00, la Marșul Național Brâncuși, de la Hobița la Târgu Jiu! Scriitorul va parcurge traseul în scaun cu rotile, fiind infirm. ”Pe tot drumul se vor auzi doinele gorjenești pe care Brâncuși le asculta în singurătatea Parisului. Luptăm pentru păstrarea valorilor inestimabile ale lui Constantin Brâncuși și pentru repatrierea rămășițelor pământești ale sculptorului înmormântat în cimitirul Montparnasse, din Paris. Tot pe 18 februarie  de la ora 15,30, vom forma un lanț uman, denumit generic  ”Cercul de Foc brâncușian” , în jurul Consiliului și al Prefecturii Gorj, care se află în aceeași clădire, în semn de protest pentru că a fost distrus patrimoniul brâncușian. Și acolo vor răsuna doinele gorjenești”, ne-a declarat Laurian Stănchescu.

În încercarea sa disperată de a salva de la distrugere operele lui Contantin Brâncuși și casa în care a trăit și a ”respirat” artistul, Laurian Stănchescu a scris un memorandum adresat  baroanei Ariane De Rothschild căreia îi cere ajutorul. Scriitorul se referă la casa situată la aproximativ 100 de metri de actuala Casă-Muzeu ”Constantin Brâncuși” din Hobița,  care s-a prăbușit, iar autoritățile nu au mișcat un deget să o conserve deși acolo a trăit sculptorul român.  ”Am un dilalog privat cu barona  Ariane De Rothschild care este o mare iubitoare de artă și de Brâncuși și sprjină această atitudine a noastră brâncușiană. Vom face un film pentru America, un documentar în care vrem să scoatem la lumină această valoare inestimabilă a României”, a mai spus Laurian Stănchescu.

În memorandumul adresat Arianei de Rothschild scriitorul Laurian Stănchescu scrie:

”Vă implor în genunchi – să fiți apărătoarea vieții atemporale și a Operei eterne a marelui Sculptor al Artei universale!

Excelență, marele sculptor al lumii – din antichitatea Artei – Constantin Brâncuși, vine la inima și sufletul Dumneavoastră… și vă roagă să-i fiți protector spiritual și călăuză prin hazardul destinului său românesc! În America a primit nobila titulatură de Părinte al Sculpturii Moderne, operele sale sunt iubite și sacralizate în toate marile culturi și Țări civilizate!

Patrimoniul brâncușian din Țara sa – este jefuit, distrus și îngropat în neanturi politice, Sărbătorirea zilei sale de naștere… a fost votată în Parlamentul României… prin Proiectul depus sub numele meu la Registratura Generală a Camerei Deputaților! Devenind Decret Prezidențial și Lege a Statului Român! Degeaba! Este un pribeag rătăcitor prin Patria sa, casa în care a respirat a fost lăsată în ruină și prăbușire! Ansamblul Monumental din Târgu-JIU… unul dintre cele mai mărețe Opere din Istoria lumii… de la Piramide încoace… este în paragină și uitare!”

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj şi din anul 1904 s-a stabilit şi a creat la Paris, unde s-a stins din viaţă în 16 martie 1957. Prin testamentul său, Brâncuşi a lăsat moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Condusă de partidul comunist la acea vreme, România a refuzat însă să accepte moştenirea lui Brâncuşi şi astfel, atelierul şi 80 dintre lucrările sale au revenit statului francez şi sunt păstrate de atunci în Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

Ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Constantin Brâncuşi de către statul român”, data de 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, a devenit sărbătoare naţională, prin legea promulgată în noiembrie 2015.