Văduva lui Gheorghe Bălășoiu a câștigat în instanță! Casa de Pensii obligată să plătească!

0

Soția fostului procuror Georghe Bălășoiu, cel care încasa cea mai mare pensie din România, a câștigat recent un proces împotriva Casei Județene de Pensii Argeș. Văduva a dat în judecată instituția și a cerut să i se restituie asigurările de sănătate din pensia de urmaș, reținute pe parcursul anului 2022, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională măsura fiscală.  

Gheorghe Bălășoiu a murit în iulie 2021, iar la acea dată primea cea mai mare pensie din România, respectiv 78.000 lei. Soția lui primește pensie de urmaș. Începând cu ianuarie 2022, i s-a reținut din pensie un procent de 10% din suma care depășea 4.000 de lei, care reprezenta contribuția la asigurări sociale, potrivit unei reglementări. Curtea Constituțională a declarat neconstuțională acea reglementare, la sfârșitul anului 2022, prin urmare Maria Bălășoiu a dat în judecată Casa de Pensii Argeș pentru a primi înapoi sumele reținute. Mai mult, văduva a cerut, pe lângă restituirea sumelor reținute, și recalcularea drepturilor, cu aplicarea actualizării și a dobânzilor legale.

Se vor calcula și penalizări

Magistrații Tribunalului Argeș i-au dat câștig de cauză. ”Admite în parte acţiunea şi obligă pârâta să calculeze şi să plătească reclamantei dobânda legală penalizatoare aferentă sumelor reţinute, calculată de la scadenţă şi până la data plăţii efective, sume ce se vor actualiza cu indicele de inflaţie. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 30 zile de la comunicare”, a stabilit Tribunalul Argeș la data de 3 mai 2023. Decizia a fost atacată și procesul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești. Și această instanță i-a dat Mariei Bălășoiu dreptate, respingând pe 16 ianuarie anul acesta, apelul Casei Județene de Pensii Argeș. Potrivti legii, sumele vor trebui achitate eșalonat. Surse din cadrul casei Județene de Pensii Argeș au confirmat faptul că decizia instanței a fost transmisă instituției la începutul lunii februarie. Casa Județeană de Pensii Argeș are un termen legal de 90 de zile să calculeze sumele și să le actualizeze. În 2022 femeia a câștigat un proces împotriva Casei Județene de Pensii Argeș, care trebuie să-i plătească 109.192 de lei, din cauza unui calcul aplicat eronat.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.