Angajat de la Ocolul Silvic cercetat penal

0

Polițiștii au făcut mai multe controale la sfârșitul săptămânii pentru depistarea celor care încalcă legea în domeniul silvic. Au fost depistați transportatori care nu înregistrau cantitatea de lemne reală în SUMAL, dar și șoferi care nu porneau GPS-ul pentru a putea fi urmăriți, și astfel puteau să facă mai multe transporturi de lemne cu un singur aviz. Oamenii legii au întocmit și un dosar penal pe numele unui angajat de la Ocolul Silvic Păpușa Rucăr, bănuit că a marcat mai mulți copaci pentru tăiere, pentru o firmă de exploatare a lemnului și nu a scris în avize cantitatea corectă.

Se exploata lemn de pe o suprafață administrată de către Ocolul Silvic Păpușa Rucăr, ce aparținea Asociației Lerești. În timpul controlului au fost găsite 2 acte de punere în valoare (APV-uri) cu un volum total de 661 m.c. Oamenii legii ai depistat că responsabilul din cadrul Ocolului Silvic care a completat documentele a înscris în carnetele de inventar a arborilor marcați ce urma să fie tăiați, date false. Era scris că arborii aveau diametre mai mici față de realitate. La măsurători s-a stabilit că în realitate volumul de material lemnos era cu 126 mc mai mult față de cât era precizat în acte.

”Polițiștii din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, au efectuat un control la o exploatare forestieră de pe raza U.A.T. Lerești, în care au fost constituite două acte de punere în valoare, exploatarea fiind realizată de către un agent comercial cu sediul în comuna Dragoslavele.

În urma verificărilor, a rezultat că agentul comercial ce executa lucrările de exploatare a materialului lemnos nu a respectat tehnologiile de exploatare, fapt pentru care reprezentatul acestuia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.

Totodată, în urma verificărilor privind legalitatea constituirii celor două acte de punere în valoare, s-a stabilit că, în urma înscrierii în carnetele de inventar a arborilor marcați în vederea exploatării, reprezentantul ocolului silvic emitent al autorizațiilor de exploatare ar fi atestat în mod eronat diametrele arborilor față de situația reală de la fața locului, rezultând un volum de material lemnos mai mare cu 126 m.c. material lemnos în plus față de cel înscris în actele de punere în valoare.

De asemenea, din verificările efectuate în teren s-a constatat și că reprezentantul aceluiași ocol silvic ar fi utilizat ciocanul silvic de marcat fără respectarea reglementărilor specifice, marcând silvic mai mulți arbori într-o parcelă învecinată, fără ca anterior să fi fost emisă delegație de marcare.

Față de aceste aspecte a fost dispusă măsura sistării exploatării materialului lemnos, urmând ca materialul lemnos neexploatat să fie demarcat.

În urma celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, conform art. 321 din Codul Penal, respectiv de folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, conform art. 107ˆ1 din Legea 46/2008 – Codul Silvi”, au transmis despre acest caz reprezentanții IPJ Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.