Jocurile Olimpice de vară anunță o celebrare extraordinară a atletismului, unității și efortului uman pe o scenă globală. La fiecare patru ani, acest eveniment sportiv iconic captivează audiențele din întreaga lume, depășind granițele și culturile pentru a inspira un sentiment de camaraderie și pasiune pentru sport. Pe măsură ce națiunile converg pentru a concura în spiritul jocului corect și al excelenței, Jocurile Olimpice de vară stau ca mărturie a măiestriei atletice și a puterii unificatoare a sportului de a uni popoare diverse din întreaga lume.
România se numără printre națiunile cu o prezență aproape constantă la edițiile Jocurilor Olimpice de Vară de-a lungul timpului, începând cu anul 1900. Ediția din 2024 este una jubiliară, marcându-se trecerea unui secol de la ediția organizată în 1924, acolo unde România a obținut prima sa medalie olimpică (bronz, rugby). Palmaresul delegației naționale la cele 22 de ediții ale Jocurilor Olimpice înseamnă 308 medalii, ceea ce ne poziționează pe locul 20 în lume.
Predomină medaliile de bronz (121) în timp ce medaliile de argint le depășesc cu șapte pe cele de aur (raportul este de 97 la 90). Pentru această ediție jubiliară, aștepările sunt setate la cote maxime, mai ales la canotaj și înot. Cât de reale sunt aceste așteptări și care sunt pronosticurile specialiștilor în sporturile participante la Olimpiada de Vară vom discuta în cele ce urmează.
Jocurile Olimpice – spiritul competiției reale și influența asupra mediului digital
În timp ce multă atenție în 2024 este concentrată pe Campionatul UEFA Euro – casele de pariuri deja oferă pariuri Euro 2024 de fotbal, Jocurile Olimpice de vară sunt, de asemenea, un magnet pentru fani și pariori și sunt în tendință pe rețelele de socializare precum Facebook și Instagram.Transmisiunile live sunt adaptate noii realități digitale, dat fiind faptul că peste 86% din populația lumii folosește dispozitive mobile.
România la Olimpiada de Vară – trecut glorios, prezent mediocru, viitor inexistent?
Cea mai bună clasare din toate timpurile a delegației României la Jocurile Olimpice a fost realizată în 1984, la ediția organizată în Los Angeles. Palmaresul a fost de 53 de medalii, cele de aur fiind și cele mai numeroase, cu un total de 20. De altfel, până în anul 2000, inclusiv, țara noastră a reușit să obțină rezultate foarte bune, bifând performanțe peste așteptări.
Ediția Sydney 2000 a însemnat un total de 26 de medalii, dintre care 11 din cel mai prețios metal. Următoarele ediții au marcat un regres major pentru sportivii români, acest lucru însemnând 19 medalii la Atena 2004 (dintre care 8 de aur), 8 medalii la Beijing în 2008 (4 medalii de aur) și 7 medalii la ediția din 2012 din Londra (2 medalii de aur).
Regresia a continuat și la următoarele ediții ale Olimpiadei, unde delegația României s-a întors cu același număr total de medalii, 4. De fiecare dată a fost obținută doar o singură medalie de aur. Unele dintre disciplinele sportive la care sportivii români obțineau medalii în mod constant la edițiile precedente de Olimpiada nu au mai beneficiat de nicio medalie (gimnastică și atletism).
Reprezintă ediția din 2024 a Jocurilor de Vară o revenire la gloria fostelor Olimpiade?
La nivel de for conducător, COSR, deja a setat câteva obiective clare pentru sportivii care au confirmat în disciplinele sportive la care participă la concursurile europene și mondiale de profil. Obiectivul optimist este reprezentat de un total de 16 de medalii, în timp ce scenariul pesimist ar însemna un minim de 5 medalii pentru delegația României.
Șansele la o medalie sunt crescute, conform specialiștilor, la canotaj, acolo unde echipajele de dublu vâsle, 8+1 (masculin și feminin), patru rame și patru vâsle pot să confirme rezultatele obținute la competițiile de profil în 2023. Cătălin Chirilă poate avea șanse la kaiac-canoe, iar David Popovici la înot. De asemenea, la box, pugilista Lăcrămioara Perijoc, medaliată cu argint la Europenele din 2023, este creditată cu șanse la obținerea unei medii.
Reprezentanții COSR au setat obiective și pentru alte discipline olimpice la care avem sportivi calificați sau în curs de calificare, precum haltere, ciclism, tir sportiv, scrimă, lupte greco-romane și tenis de masă. Se consideră că există potențial clar pentru obținerea unui număr de aproximativ 8 medalii, dar orice număr mai mare de 5 ar însemna un progres real pentru România în raport cu ultimele două ediții de Olimpiadă.
Rămâne de văzut dacă ediția jubiliară a Jocurilor Olimpice de Vară 2024 va fi una reușită sau un eșec din perspectiva sportului românesc olimpic.