Sunt așteptate extinderi 5G pentru România în 2024?

0

În așa-numitul secol al vitezei, totul pare să fie „pe repede înainte”. Timpul pare că se scurge într-un alt mod, iar modul nostru de a ne trăi viața este mai accelerat. Tocmai aceste caracteristici dau naștere la diverse nevoi specifice. Tot ceea ce facem trebuie să țină pasul cu această viteză. Comunicarea, coordonarea și chiar productivitatea sunt aspecte centrale.

Conectivitatea este un element vital de multe ori. De exemplu, în jocurile de noroc aceasta este chiar un element de bază. Dacă conexiunea este stabilă, orice joc de la Online casino va funcționa fără probleme. Jocul va avea o oarecare fluiditate, indiferent dacă jucăm sloturi sau dacă pariem la evenimentele sportive.

Conectivitatea și importanța fluidității în comunicare

Modul în care comunicăm este uneori elementul distinctiv între eșec și succes. Rapiditatea și consecvența sunt importante. Căutăm să reacționăm cît mai prompt și să comunicăm cât mai eficient unul cu celălalt. Pentru ca acest flux să fie menținut, trebuie să ne ajutăm de resurse relevante în conectivitate.

Viteza internetului este elementul evidențiat în astfel de nevoi. O conectivitate bună va permite reacții rapide și interacțiuni realizate la momentul oportun. Rețelele 5G par a fi răspunsul căutat pentru această problemă. În această privință, țara noastră a realizat un plan de implementare. Strategia 5G plănuiește acest progres pe etape până în 2030.

Tehnologia 5G vine cu o serie de îmbunătățiri benefice conectivității. Viteza acesteia este estimată la 50 Mbps, dacă și mediul permite acest lucru. Latența este redusă, lucru ce scurtează timpul de transmitere a mesajului către receptor. Altfel spus, vom avea parte de fluiditatea mult așteptată în comunicare. Deși s-au construit multiple mituri, necesitatea rețelei este din ce în ce mai argumentată.

Pixabay

5G: promisiuni sau progres în 2024?

Procesul de extindere a rețelei este unul anevoios. Infrastructura necesită îmbunătățiri pentru a se merge mai departe. Până în anul 2025 se are în vedere creșterea numărului de utilizatori până la 1,7 miliarde. Prin urmare, se presupune că în 2026 rețeaua va fi majoritară pe piața din România. Desigur, este necesar un efort comun din partea autorităților și a operatorilor.

Rapoartele ANCOM scot la iveală piedicile întâlnite în procesul de implementare. Unele nu pot fi controlate în vreun fel de om. Acestea constau în condițiile meteo nefavorabile și în relieful prea abrupt pentru instalarea antenelor. Chiar și așa, soluțiile alternative ar trebui să existe și să poată fi implementate în timpul precizat în strategia națională 5G. 

Inițiativele există de ambele părți. Operatorii contribuie la implementarea rețelei și fac din mers schimbările necesare. De exemplu, Orange a renunță la 3G și se axează pe rețelele 4G și 5G. Același lucru este aplicabil și în cazul celorlalți operatori, precum Telekom. Astfel de inițiative sunt dovada clară a perseverenței în îndeplinirea obiectivelor.

Anul acesta, investițiile ar trebui să atingă un prag estimativ de 9 miliarde de euro. Suma în sine denotă luarea în serios a planurilor. Deși nu este declarat nimic concret pentru anul acesta, lucrările pentru extinderea rețelei continuă. Obstacolele sunt depășite unul câte unul, fiecare pas aducându-ne mai aproape de obiectivul final.

Între timp, operatorii își extind aria de acoperire, chiar dacă pașii făcuți sunt mici. Telekom, Vodafone, Orange și Digi sunt implicați activ în acest proces de modernizare și de optimizare. Din punct de vedere statistic, numărul conexiunilor la rețea a crescut. De exemplu, în prima parte  anului 2023, conexiunile la rețeaua 5G au depășit pragul de 1,5 milioane.

În final

O conectivitate rapidă și la îndemână este o caracteristică aproape de nelipsit în prezent. În ciuda infrastructurii defectuoase, planul 5G continuă. Se are în vedere o acoperire cât mai mare a țării cu această rețea. Deși nu există date oficiale cu privire la acest an, lucrurile continuă să avanseze. Se stipulează că până în 2026 rețeaua va predomina la noi în țară. Până atunci, răbdarea și speranța unei viteze mai bune la internet rămân unul din marile visuri ale utilizatorilor.