Condamnată după ce și-a omorât fratele!

0

O femeie, în vârstă de 55 de ani, din Bascov, și-a ucis fratele, în vârstă de 52 de ani, iar Tribunalul Argeș a condamnat-o la sfârșitul săptămânii trecute. Femeia a primit o pedeapsă de 6 ani și 8 luni, închisoare. Judecătorii au dat pedeapsa minima prevăzută de lege, ținând cont că femeia avea discernământ diminuat când a comis fapta, în plus, a făcut acord privind procedura simplificată prin recunoașterea faptei.

Potrivit anchetatorilor, crima a avut loc pe data de 15 iulie 2023, în satul Scheau, din comuna Bascov. În jurul prânzului, Constantin Nedelcu, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit de un vecin, căzut lângă banca din fața casei lui, în stare de inconștientă. Inițial s-a crezut că omul este beat, fiind cunoscut cu patima alcoolului. Abia când a sosit ambulanța s-a constatat că este înjunghiat în spate. A fost transportat la spital și a murit în aceeași zi. Anchetatorii au audiat mai multe persoane, iar principalii suspecți au fost nepotul și sora victimei. Cu toții locuiau în aceeași curte și se certau deseori cu bărbatul care atunci când bea devenea recalcitrant. La 10 zile de la moartea lui Constantin Nedelcu, sora a recunoscut că ea l-a înjunghiat, după ce s-au certat. Femeia a mărturisit crima în timpul testării cu poligraful. Medicul legist a stabilit că moartea victimei a survenit unei hemoragii interne după ce lama cuțitului a atins lobul unui plămân. Din probele prelevate a reieșit că victimea avea o alcoolemie de 2,69 la mie.

Înjunghiat în spate

 A fost trimisă în judecată în luna octombrie 2023, sub acuzația de violenţă în familie ( în modalitatea omorului comis asupra unui membru de familie ). În timpul procesului femeia a avut o atitudine sinceră. A povestit că fratele ei era beat și s-a luat la ceartă cu el. Femeia a spus că prima data bărbatul a pus mâna pe cuțit și a amenințat că o omoară. Cei doi s-au luptat și Mariana Nedelcu a reușit să ia cuțitul care căzuse pe podea din mâna fratelui. Când bărbatul s-a întors cu intenția de a ieși din casă, l-a înjunghiat o singură dată.  ”După ce a fost înjunghiat, (…) a ieşit din curte, aşezându-se pe banca din faţa porţii. (…) a susţinut că, după înjunghierea fratelui său, a aşezat cuţitul cu care l-a lovit pe o masa care se afla în interiorul curţii, acesta fiind ridicat de către organele de politie cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului. La scurt timp, femeia a ieşit din curte şi s-a deplasat la o fântână din apropierea casei pentru a lua apă. Conform declaraţiei acesteia, în momentul în care a ieşit din curte, a vorbit puţin cu victima care se afla pe bancă, fiind conştientă. După ce s-a întors de la apă, inculpata  a declarat că l-a observat pe fratele său care era căzut lângă bancă, a încercat să-l ridice fără a reuşi după care a intrat în curte, întorcându-se la poartă după ce o ambulanţă a ajuns la faţa loculu(…)  Aceasta a mai menţionat că cele întâmplate nu au fost premeditate şi s-au produs pe fondul ameninţărilor din acea zi şi din trecut, având des conflicte cu fratele său pe fondul consumului de alcool de către acesta. (…) Inculpata a arătat că recunoaşte săvârșirea faptei și solicită ca judecata să aibă loc conform procedurii simplificate”, scrie în motivarea sentinței dată de Tribunalul Argeș, săptămâna trecută, pe 15 martie.

Pedeapsa minimă

În timpul procesului a fost cerută o expertiză medico-legală pentru că femeia este cunoscută cu afecțiuni psihice. În urma acesteia s-a constatat că are ”retard mental moderat, sechele encefalopatie cronică infantile, tulburare organică a personalităţii şi epilepsie, afecţiuni de natură a-i afecta capacitatea de a discerne sau a se stăpâni. (…) s-a apreciat că avea discernământ diminuat, având parţial conservată capacitatea psihică de apreciere asupra conţinutului şi consecinţelor social negative ce pot decurge din comiterea faptei”, potrivit raportului de expertiză. Mariana Nedelcu a fost condamnată la 6 ani şi 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie (în modalitatea omorului comis asupra unui membru de familie). Deși pentru omor pedeapsa prevăzută de lege este de la 10 la 25 de ani, sora a beneficiat  de o treime reducere, după ce a recunoscut faptele și a cerut să fie judecată în procedură simplificată. ”Instanţa s-a orientat la minimul special al pedepsei având în vedere vârsta inculpatei, dar şi starea de sănătate a acesteia”, spun magistații în motivarea sentinței. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.