Avocatul Alin Anton, respins ca magistrat!

0

Cunoscutul avocat din cadrul Baroului Argeș, Alin Anton este singurul candidat respins, la ultima probă, de la examenul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea unui post de procuror sau judecător. Deși a trecut cu bine de primele probe, Alin Anton a picat testul final, al bunei reputații. Comisia CSM nu a putut trece cu vederea faptul că avocatul piteștean este în prezent cercetat de procurorii DNA Pitești, sub acuzația de trafic de influență.

În perioada iulie 2023-martie 2024, a avut loc la Consiliul Superior al Magistraturii concursul de admitere în magistratură a candidaților care au o vechime de minim 5 ani ca juriști. Avocatul Alin Anton a trecut cu bine de primele probe din cadrul examenului. Avocatul argeșean a luat la grilă nota 8.40 și la proba scrisă 7,93 promovând cu media 7,92. Chiar în perioada examenelor a fost reținut de procurorii DNA Pitești sub acuzația e trafic de influență. Pe 18 ianuarie, Curtea de Apel Pitești a respins cererea de arestare preventivă depusă de procurori împotriva avocatului. DNA a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar până să se judece, pe 3 februarie, Alin Anton a mai susținut o probă din concurs, respective, proba interviului pe care a promovat-o cu nota 9. Trei zile mai târziu de la susţinerea interviului, Alin Anton a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, prin decizia ÎCCJ.

A picat testul bunei reputații!

Înainte de rezultatele finale comisia CSM a analizat buna reputație a candidaților. Din cei 468 candidați, ajunși în această fază a concursului, unul singur a fost respins. Din listele publicate de CSM la secțiunea dedicată acestui concurs reiese că, la această probă, plenul CSM l-a respins pe Alin Anton, avocat în cadrul Baroului Argeș. Decizia a fost luată după ce împotriva lui DNA Pitești a pus în mișcare acțiunea penală pentru trafic de influență. Alin Anton este suspectat că ar fi pretins de la o persoană condamnată cu executare suma de 10.000 de euro, lăsând-o să creadă că are influență asupra unor judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. A doua zi după publicarea listelor cu candidații promovați, Alin Anton a depus la Curtea de Apel Pitești o cerere de ordonanță prezindențială, pe care judecătorii i-au respins-o. În aceeași zi, el a cerut, tot la Curtea de Apel Pitești, anularea unui act administrativ emis de CSM, cel mai probabil decizia de respingere. Rămâne de văzut dacă în cele din urmă va reuși să devină magistrat.