Pensionari prădați de prietenii de familie!

0

Doi pensionari din Pitești, soț și soție, au fost prădați de cei mai buni prieteni de familie, cei în care au avut atât de multă încredere încât îi primeau la masă, le cereau ajutorul la nevoie. Bunătatea lor a fost răsplătită într-un mod la care nu se așteptau. Prietenii le-au furat cardurile bancare și au restras de pe ele peste 9.000 de lei. Pe unul dintre carduri intra pensia și indemnizația de îngrijire a persoanelor cu handicap, a soțului care nu se putea deplasa. Soția a fost cea care a sesizat lipsa banilor din cont și a anunțat Poliția.

În luna iulie a anului 2019, piteșteanca și-a dat seama că de pe cardul ei și al soțului au fost retrași bani de la niște ATM-uri la care ea nu ar fi putut să ajungă. Femeia le-a spus polițiștilor că soțul ei este persoană cu handicap, de gradul I, se deplasează cu însoţitor şi nu mai conduce autoturismul de mai bine de 3 ani, astfel că nu avea cum să ajungă la Vivo mall sau la Auchan să retragă bani. Polițiști au obținut de la bancă înregistrări din momentul în care erau efectuate retragerile de bani.  ”Fiindu-i prezentate imaginile, persoana vătămată l-a recunoscut pe inculpatul (…), vecinul său, ce o vizita frecvent împreună cu familia sa şi o ajuta la treburile din gospodărie, ca fiind persoana ce retrage bani de la ATM, în data de 30.06.2019. De asemenea, fiindu-i prezentate imaginile, din data de 13.07.2019, l-a recunoscut din nou, fără dubii, pe inculpatul (…) ca fiind persoana ce retrage bani, menţionând că a apelat de multe ori la serviciile acestuia pentru a o însoţi la bancomat ori la cumpărături. (…) A declarat că niciodată nu a înmânat cardurile bancare altor persoane şi nu a comunicat codul PIN aferent. Cu privire la inculpaţi a declarat că veneau frecvent în vizită, uneori veneau pentru a-i ajuta la treburile din gospodărie, respectiv tuns iarba, menaj, gătit, iar alteori veneau ca invitaţi la masă, sau de zile de naştere, onomastice, sau la sfârşit de săptămână când făceau câte un grătar”, reiese din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.  ”Inculpații profitând de faptul că erau apropiaţi ai persoanelor vătămate, le-au sustras acestora cardurile bancare şi le-au utilizat fără drept, efectuând un număr de 32 de operaţiuni financiare în mod fraudulos, producând în dauna acestora un prejudiciu în cuantum de 9780 lei”, mai scrie în document.

Au picat testul poligraf

În timpul audierilor, soțul păgubit, ce care suferă de handicap de gradul I,  a precizat că ”inculpatul împreună cu familia sa, îi vizitau foarte des, fiind efectiv ca şi copii lor, dar din momentul când soţia sa le-a spus că le-au dispărut bani de pe cardurile de pensie, aceştia au întrerupt orice legătură”.  În timpul procesului bărbatul a decedat. Soții suspectati de furtul cardurilor au negat faptele și au fost supuși testului poligraf pe care l-au picat. În ianuarie 2022 împotriva lui Victor C. și a soției acestuia, Ionela C. a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru comiterea infracțiunilor de de furt, în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, și complicitate la infracțiunile enumerate. Ulterior au fost trimiși în judecată. Anchetatorii au presupus că soția inculpatului, care făcea menajul în casa pensionarilor,  și-ar fi ajutat soțul să sustragă cardurile, iar după retragerile de bani le punea înapoi fără ca proprietarii să își dea seama. Cu toate acestea nu au existat probe împotriva femeii că ar fi comis faptele.

Soția achitare, soțul închisoare

  Ambii inculpați au susținut că Victor C. a retras bani de pe cardurile lui, numai că, la cererea anchetatorilor, băncile la care bărbatul avea carduri au infirmat că acesta ar fi retras sume din conturile personale la datele și la orele de pe înregistrări. Luni 18 martie, Tribunalul Argeș a achitat-o pe Ionela C. de acuzații. Victor C., soțul ei, a primit o pedeapsă de 2 ani și 10 luni cu executare. Decizia nu este definitivă putând fi atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.