Un profesor a jignit 2 elevi și a fost judecat

0

Un cadru didactic de la Școala Gimnazială Vrănești, din Călinești, a fost judecat sub acuzația de purtare abuzivă după ce a jignit doi elevi de clasa a VIII-a Pe unul dintre ei l-a amenințat cu o mătură. Judecătoria Topoloveni a considerat că faptele profesorului nu sunt chiar atât de grave și a dispus împotriva acestuia un avertisment. Procurorii au declarat apel și magistrații Curții de Apel Pitești au explicat că ”infracţiunile deduse judecăţii prezintă o gravitate redusă” și au menținut pedeapsa dată de instanța de fond. Foto descriptiv

Potrivit rechizitoriului, faptele au fost comise în 2020  în timpul orelor de Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor predate elevilor de  a clasa a VIII-a, de profesorul judecat.  ”În această calitate, cu ocazia susţinerii orelor de curs atât cu prezenţa fizică, cât şi în format online, inculpatul a avut în mai multe rânduri la adresa elevilor un comportament incompatibil cu funcţia exercitată. Astfel, în cursul lunilor octombrie-începutul lunii noiembrie 2020, inculpatul, în timp ce preda cursul de informatică la clasa a VIII-a, i-a ameninţat cu acte de violenţă pe (…), în vârstă de 15 ani la data săvârşirii faptei, venind către acesta ameninţător cu o coadă de mătură cu intenţia de a-l lovi, întrucât persoana vătămată nu păstra liniştea la ora de curs. Tot cu această ocazie, inculpatul i-a adresat persoanei vătămate expresii jignitoare, de genul „tuţi Paștele mă-tii de copil” după cum au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni în rechizitoriu.

A primit avertisment!

În aceeași prioadă, cadrul didactic le-a cerut elevilor să semneze un înscris prin care aceştia îşi asumau răspunderea pentru eventualele daune aduse aparaturii din laboratorul de informatică. Mai mulţi elevi au refuzat să semneze, între ei și o elevă în vârstă de 14 ani pe care dascălul a jignit-o zicându-i:  „Paştele mă-tii de copil”. Judecătoria Topoloveni a considerat că faptele dascălului nu sunt atât de grave și l-a pedepsit cu un avertisment. Procurorii care au cerut condanarea dascălului, au fost nemulțumiți și au contestat decizia, iar magistrații Curții de Apel au respins contestația, menținând decizia cu privire la avertisment. În motivare judecătorii au explicat de ce au ales această soluție. ”Analizând materialul probator administrat în cauză, prima instanţă a constatat că infracţiunile deduse judecăţii prezintă o gravitate redusă prin raportare la urmările produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care inculpatul a comis aceste fapte, motivul şi scopul urmărit de aceasta, respectiv reinstaurarea disciplinei în scoală, au o gravitate redusă şi că aplicarea unei pedepse inculpatului pentru aceste fapte ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia. (…) S-a avut în vedere mai ales faptul că, în prezent, școala se confruntă cu o criză în plan educaţional fără precedent, dezinteresul academic al elevilor fiind tot mai crescut şi alimentat de lipsa mijloacelor coercitive din partea cadrelor didactice care se confruntă, la rândul lor, cu manifestări din ce în ce mai reprobabile din partea elevilor, expresie a unei societăţi în care accentul nu se mai pune pe educaţie şi pe o conduită adecvată în plan şcolar”, precizează magistrații în motivare. Sentința este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.