Bugetarea este un aspect crucial al planificării financiare. Învățând cum să stabiliți un buget și să vă țineți de el vă va ajuta să obțineți controlul asupra finanțelor dumneavoastră și să lucrați pentru a vă atinge obiectivele. Dar întocmirea bugetului poate fi o provocare dacă sunteți începător, iar majoritatea oamenilor renunță pe parcurs.
Astfel, mulți ajung să solicite un credit online pentru a supraviețui pe parcursul lunii înainte de sosirea zilei de salariu. Așadar, cum poți stabili un buget și să te ții de el în mod constant? Sincer, crearea unui buget este ușoară, dar provocarea constă în respectarea lui.
Acest articol vă oferă sfaturi și orientări perspicace pentru a vă ajuta să vă faceți un buget și să vă respectați rezoluțiile financiare.
Creați obiective bugetare realiste
Dacă doriți să vă controlați finanțele, ar trebui să stabiliți obiective realiste atunci când vă faceți bugetul. Stabilirea unor obiective înalte ar putea deveni prea provocatoare și s-ar putea să nu le atingeți pe termen lung. Astfel, asigurați-vă că obiectivele bugetare sunt realiste și se aliniază cu situația dvs. financiară actuală.
De exemplu, puteți lucra la lichidarea unui împrumut pe rând, în loc să vă achitați toate datoriile deodată. S-ar putea să dați faliment și să nu reușiți să vă satisfaceți nevoile zilnice. Un alt exemplu este economisirea a cel puțin 20% din venitul dvs. lunar, în loc de 50%. În plus, puneți deoparte niște bani pentru a vă răsfăța în loc să eliminați din buget toate cheltuielile neesențiale.
A fi realist vă ajută să vă respectați bugetul și să vă atingeți obiectivele financiare.
Stabiliți obiective clare de economisire
Pentru ce economisiți? Claritatea este imperativă atunci când stabiliți un buget. Trebuie să fiți precis cu privire la ceea ce economisiți. Obiectivele de economisire sunt diferite pentru fiecare persoană. În timp ce altcineva economisește pentru o vacanță, s-ar putea ca tu să visezi să devii proprietar de casă. Așadar, scrieți în buget obiectivul dvs. de a economisi pentru un depozit pentru casă. În afară de o casă, puteți economisi și pentru evenimente importante din viață, cum ar fi o nuntă. Oricare ar fi obiectivul dvs. de economisire, acesta trebuie să fie clar și specific. Fie că vă propuneți 30.000 de lire sterline sau 15.000 de lire sterline într-un an, fiți precis și pasionat de atingerea obiectivului dumneavoastră. Această abordare vă va ajuta să vă respectați bugetul fără greș.
Creați un buget alimentar strict
Cumpărăturile de alimente derapează mulți începători care se luptă să se țină de un buget. Te poți lăsa ușor tentat să cumperi articole inutile în supermarket, atunci când ar trebui să cumperi alimente. Puteți stabili un buget alimentar săptămânal sau lunar cu detalii despre ceea ce aveți nevoie înainte de a merge la cumpărături. Dacă nu sunteți suficient de disciplinat, puteți să vă cumpărați alimentele online pentru a evita tentațiile fizice din supermarket. Faptul de a avea un buget alimentar strict vă va ajuta să evitați cheltuielile impulsive și vă va permite să vă respectați bugetul cu ușurință.
Implementați noi provocări bugetare
Dacă continuați să vă încălcați bugetul și sunteți demotivat, încercați noi provocări bugetare pentru a vă ține în priză. Aceste provocări vă vor îmbunătăți responsabilitatea în timpul elaborării bugetului, ceea ce vă va ajuta în cele din urmă să vă atingeți obiectivele financiare. Există numeroase moduri în care vă puteți provoca atunci când vă faceți bugetul. De exemplu, puteți introduce o lună fără cheltuieli, în care decideți să cheltuiți bani doar pe articole esențiale, economisind astfel la cheltuielile neesențiale. O altă provocare este să urmați în mod consecvent regula de bugetare 50-30-20, care prevede că ar trebui să alocați 50% din venitul dvs. pentru cheltuielile esențiale, 30% pentru cele neesențiale și 20% pentru economii și datorii.
Puteți face cercetări online și găsi provocări impresionante pe care să le încorporați în bugetul dumneavoastră. Alegeți ceea ce funcționează pentru dvs. și respectați provocarea.
Plătiți-vă mai întâi pe dvs. înșivă
Obișnuiți-vă să vă plătiți mai întâi pe dvs. atunci când primiți salariul sau alte forme de venit. Această abordare eficientă vă ajută să vă gestionați banii. Decideți o sumă rezonabilă care să nu vă afecteze bugetul. Această practică vă împiedică să cheltuiți banii rămași în contul dvs. bancar. Puteți folosi apoi banii pe care vi i-ați plătit pentru a reduce o anumită datorie sau pentru a investi.
Evitați achizițiile impulsive
Cumpărăturile impulsive reprezintă o amenințare uriașă pentru bugetul dumneavoastră, deoarece puteți cheltui o mulțime de bani pe articole neesențiale. În plus, vă puteți adânci și mai mult în datorii dacă decideți să vă folosiți cardul de credit pentru cumpărături.
Pentru a evita cumpărăturile impulsive, acordați-vă o zi sau două pentru a vă gândi la achiziție. Aveți cu adevărat nevoie de ea și vă puteți permite? Puneți-vă aceste întrebări pentru a determina dacă achiziționarea acelui articol este un lucru bun sau dacă veți regreta mai târziu achiziția. Urmând această abordare vă va ajuta să evitați achizițiile impulsive, motivându-vă în același timp să vă respectați bugetul.
Reduceți datoriile
Reducerea datoriilor vă va ajuta să vă gestionați eficient finanțele. Încercați să vă achitați datoriile în mod constant, în loc să luați mai multe împrumuturi, ceea ce va deveni stresant din punct de vedere financiar. Având liniște sufletească vă va permite să vă concentrați asupra bugetului și să vă țineți de el.
Aveți un partener de răspundere
Chiar dacă bugetarea este o inițiativă personală pentru mulți oameni, puteți face bugetul împreună cu un prieten. Având un partener de responsabilitate vă va ajuta să vă realizați planurile și obiectivele financiare fără scuze. Este un mod distractiv și eficient de a vă responsabiliza reciproc în timp ce vă respectați bugetul.
Concluzie
Stabilirea unui buget și respectarea acestuia este importantă, indiferent de veniturile pe care le obțineți sau de ceea ce economisiți. Fie că doriți să faceți un avans pentru casă sau doriți să vă cumpărați o mașină, ar trebui să creați un buget realist pentru a vă atinge obiectivele financiare.
Bugetarea vă ajută să înțelegeți unde se duc banii dumneavoastră, reducând în același timp achizițiile impulsive. În plus, respectarea bugetului este vitală dacă doriți să vă atingeți obiectivele. Urmați sfaturile de mai sus pentru a vă ajuta să deveniți mai bun la întocmirea bugetului și să vă țineți de el. Dar dacă vă depășiți bugetul, nu intrați în panică; găsiți modalități de a vă motiva și de a vă întoarce pe drumul cel bun.