Festivalul Dinu Lipatti și-a desemnat câștigătorii

0

În perioada 10 – 11 aprilie 2024, a avut loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului-Concurs Premiile Muzicale Dinu Lipatti, dedicat tinerelor talente. Festivalul a fost organizat de Muzeul Județean Argeș, în parteneriat cu Teatrul Alexandru Davila Pitești, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.

Laureații celei de-a IX-a ediții a Premiilor Muzicale Dinu Lipatti au fost aplaudați la scenă deschisă la Casa Memorială Lipatti.   

Pianistul Alexandru Dumitru a interpretat în mod remarcabil una dintre compozițiile dificile ale lui Dinu Lipatti, Sonatina pentru mâna stângă

Casa Memorială Dinu Lipatti a răsunat din nou în acordurile pianiștilor, violoniștilor și ale interpreților de canto clasic, odată cu Concertul și Gala Laureaților celei de-a IX-a ediții a Premiilor Muzicale Dinu Lipatti.

După o jurizare strânsă, în sistem olimpiadă (maxim 100 puncte), pentru departajarea concurenților excepționali, cei aproximativ 75 de concurenți au aflat clasamentul final al competiției.

Lista câștigătorilor, pe secțiuni și categorii de vârstă:

Pian

Gruia Soare, elev in clasa a IV-a la Liceul de Arte Dinu Lipatti Pitești, care studiază sub îndrumarea prof. Iuliana Anghel, a delectat simțurile audienței cu Cântec fără cuvinte Op 19, No 5, al compozitorului german Felix Mendelssohn Bartholdy.

Elisei Șerban, elev în clasa a V-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, care studiază sub îndrumarea prof. Gabriela Enășescu, a încântat audiența cu suita Din lumea copiilor, dedicată micilor pianiști de compozitoarea româncă Myriam Lucia Marbé.

Alexandru Negrilă, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, ce studiază pianul sub îndrumarea prof. Anamaria Biaciu-Popa, a interpretat impecabil Noveleta, Op 21 nr 8 fa diez minor a compozitorului german Robert Schumann, pentru care a fost răsplătit cu aplauzele audienței.

Călin Ionuț Nechita, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte Victor Giuleanu din Râmnicu Vâlcea, care studiază sub îndrumarea prof. Mihaela Manafu, a interpretat cu sensibilitate Balada lui Fr. Chopin.

Alexandru Dumitru, elev in clasa a X-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu dn București, ce studiază sub îndrumarea prof. Gabriela Enășescu, a uimit prin curajul de a aborda una dintre compozițiile dificile semnate de Dinu Lipatti – Sonatina pentru mâna stângă – și s-a distins prin interpretare desăvârșită și trăire a interpretării.

Vioară

Nicolas Andrei Bașcoveanu, cel mai tânăr laureat al concursului, elev în clasa a II-a la Liceul de Arte Marin Sorescu din Craiova, care studiază vioara cu prof. Meda Stanciu, a încântat juriul și audiența din concurs, cu interpretarea Gavotei, piesă semnată de compozitorul F.J. Gossec.

Robert Suiu, elev în clasa a IV-a, la Colegiul Național Carol, care studiază sub îndrumarea prof. Dan Predoi, a cucerit juriul și audiența cu interpretarea părții I a Concertului în la minor de Bach.

Rareș Dumitru Sandu, elev în clasa a VII-a la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Pitești, ce studiază vioara sub îndrumarea prof. Roxana Moise, prof. corepetitor Titi Radu, a fost răsplătit cu aplauze după interpretarea Părții I din Concertul nr 9 a violonistului și compozitorului belgian de factură romantică Charles Auguste de Beriot.

Ioana Maria Dolănescu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, ce studiază cu prof. îndrumător Elena Baltaga și prof. corepetitor Elena Amirkhanova, a impresionat juriul și publicul prin virtuozitate și trăire artistică a Polonezei nr 1 în D dur a compozitorului polonez Henryk Wieniawski. Tatăl Ioanei, îndrăgitul interpret de muzică populară IONUȚ DOLĂNESCU, a asistat emoționat și încântat la recitalul fiicei sale.

Sofia Butaru, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Pitești, ce studiază sub îndrumarea prof. Florentin Lăutaru Butaru, prof. corepetitor Daniela Colceriu, a încântat, ca de obicei, publicul local, cu interpretarea Părții a II-a a Concertului pentru vioară în mi minor de F.M. Bartholdy.

Canto

Mădălina Vasilescu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, prof. coordonator Mihaela Andrei, prof. corepetitor Elena Amirkhanova, a interpretat cu grație o piesă de inspirație folclorică a compozitorului român Emil Monția – Cine binele-a-mparțit/Mă dusei la mănăstire.

Alina Mihaela Burcea, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Pitești, prof. coordonator Andra Bivol Costea, prof. corepetitor Titi Radu, a încântat publicul prezent la Gala Laureaților cu Serenada – probabil cea mai “poematica” melodie a inceputului de secol nouasprezece, și, pentru unii, cel mai frumos lied din lume, semnat de compozitorul austriac Franz Schubert.

Evelina Moga, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Dinu Lipatti din București, care studiază sub îndrumarea prof. Marius Olteanu, a interpretat cu talent aria Mon coeur s’ouvre a ta voix din Opera Samson si Dalila de compozitorul francez Camille Saint-Saëns.

Izabela Maria Călina, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte Dinu Lipatti Pitești, prof coordonator Camelia Clavac, prof. corepetitor Daniela Colceriu, a pus în scenă pentru audiență Aria Dove sono i bei momenti, din Opera Nunta lui Figaro, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Astfel, bătrânul pian Bechstein – companion neprețuit și nelipsit în vacanțele copilăriei lui Dinu Lipatti – la care a cântat și compus genialul pianist, s-a însuflețit încă o dată în compania tinerilor talente ale muzicii clasice. Atât laureații, cât și publicul prezent la Gala Laureaților celei de-a IX-a ediții a Premiilor Muzicale Dinu Lipati, au fost impresionați de sonoritatea deosebită a pianului, la care a cântat și compus odinioară, cu patos, tânărul Lipatti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.