Dat în urmărire națională în urmă cu aproximativ o lună, un tânăr, judecat pentru infracțiuni la regimul rutier, a fost depistat în trafic de polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești. Oamenii legii au oprit o mașină pentru control. Cu ajutorul aplicației eDAC, au verificat atât șoferul cât și pe pasageri. Au aflat că unul dintre pasagerii din autoturism era urmărit național și l-au reținut.
Marți, 16 aprilie, în jurul orei 17:00, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești, au oprit, pentru control, un autoturism, care circula pe bulevardul Nicolae Bălcescu, din Pitești. Cu ajutorul aplicației eDAC, au constatat că pe numele acestuia era emis un mandat de arestare preventivă, pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației. Florin Carlos N.D., de 24 de ani, din comuna Merișani, era dat în urmărire națională după ce, pe data de 20 martie 2024, Judecătoria Pitești a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă. Tânărul a fost trimis în judecată în februarie 2024, sub control judiciar pentru conducerea unui autovehicul fără pemris de conducere. Prin sentință avea mai multe obligații și interdicația de a părăsi teritoriul României. Nu a respectat condițiile impuse prin măsura controlului judiciar și s-a cerut înlocuirea măsurii cu arestul preventiv, cerere admisă de magistrați pe 20 martie 2024. Polițiștii l-au căutat acasă pe tânăr, ca să pună în aplicare mandatul, dar acesta fugise. După ce a fost depistat în trafic Florin Carlos N.D. a fost dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. Tânărul a mai fost condamnat în noiembrie 2020, la măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 4 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Argeş, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tâlhărie calificată, faptă comisă pe vremea când era minor.
Ce este aplicația eDAC?
Un nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate, a fost implementat începând cu data de 31 martie 2024. Aplicația eDAC este folosită de către structurile Ministerului Afacerilor Interne (poliție, jandarmerie, poliția de frontieră, imigrări) pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta. Este utilizată de pe telefoane mobile și tablete. Aplicația scanează documentul prezentat de către persoana verificată (carte de identitate, pașaport), va compara datele prezentate cu cele existente în bazele de date și va afișa imediat informații în cazul persoanelor urmărite sau care are vreo interdicție. Totodată, în aplicație va fi afișată fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată. Prin această aplicație se vor putea verifica și autovehicule și anumite bunuri. În cazul lipsei vreunui document de identificare, informațiile se pot introduce și manual, rezultatul fiind afișat cu aceeași rapiditate. Prin acestăaplicație pot fi verificate și documentele cetățenilor străini.