Ziua Forţelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei. Cu acest prilej au fost organizate manifestări care au avut loc ieri, la Pitești.
Ceremonia militară a început cu o paradă a militarilor pe strada Nicolae Dobrin, din fața Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre Mihai Viteazul din Pitești, până la Cimitirul Eroilor. La festivități au participat militari din cadrul Garnizoanei Argeș, șefi ai instituțiilor publice din Argeș și rezerviști. Un sobor de preoți a săvârșit o slujbă în memoria eroilor neamului. Apoi, au fost ținute discursuri privind importanța zilei. La final, delegațiile instituțiilor publice și al partidelor politice au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuți la datorie pentru apărarea patriei.
Acționează în toate operațiunile militare
Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a sistemului naţional de apărare a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care se regăsesc şi în prezent în componenţa sa: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit volumului „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010). Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza, principalele arme şi specialităţi componente existând încă din anii 1859-1860.
Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al forțelor terestre
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu diavolul și a devenit patronul spiritual al forțelor terestre. A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, icoana sa fiind pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnitorului Moldovei.