Ce trebuie să știi despre metroragie?

0

Metroragia este o afecțiune ginecologică ce se manifestă prin sângerări uterine neobișnuite, care apar în afara perioadei menstruale normale. Aceste sângerări nu au legătură cu ciclul menstrual și intensitatea lor poate varia de la sângerare ușoară până la abundentă. Această condiție medicală poate apărea la femeile de orice vârstă și este adesea un semn al unei probleme de sănătate mai grave.
Impactul metroragiei asupra femeilor este semnificativ, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Pierderea constantă de sânge poate duce la anemie, o afecțiune care cauzează oboseală și slăbiciune. De asemenea, metroragia generează stres si anxietate, dat fiind caracterul imprevizibil al sângerărilor. Dacă te confrunți cu simptome ale metroragiei este important să consulți un medic. În acest articol îți oferim informații de bază despre această afecțiune. Citește mai multe în continuare!
Ce este metroragia?
Dacă te-ai întrebat ce este metroragia, află că este definită ca o sângerare pe cale vaginală care apare în afara perioadei menstruale obișnuite. Are loc spontan, la intervale neregulate și poate varia în intensitate. Sângerarea poate fi însoțită de simptome precum durere abdominală, oboseală sau amețeli. Se mai pot întâlni greața, vărsăturile și febra. Este importantă identificarea cauzelor și stabilirea unui plan de tratament personalizat de către medicul specialist.
Metroragia are un impact semnificativ asupra calității vieții unei femei. Pe lângă sângerările imprevizibile, această problemă medicală are și un impact psihologic, generând anxietate. Acest lucru este cauzat de temerile legate de sângerare. De asemenea, metroragia este o afecțiune care poate interfera cu activitățile zilnice normale ale femeii, cum ar fi mersul la serviciu sau participarea la activități sociale.
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre metroragie
1. Sângerarea datorată unui ciclu menstrual apare la intervale regulate de aproximativ 21-35 de zile și durează între 3 și 7 zile, în funcție de fiecare femeie. Metroragia este atunci când te confrunți cu sângerare la intervale neregulate, adică între perioadele menstruale anticipate și nu este legată de ciclul menstrual normal.
2. Este important să nu confunzi metroragia cu menoragia, aceasta din urmă fiind o afecțiune caracterizată prin menstruații abundente sau prelungite, dar care apar la intervale regulate.
3. Simptomul principal al metroragiei este sângerarea vaginală care apare în afara perioadei menstruale normale (poate varia ca intensitate de la pete ușoare la sângerări abundente), putând fi însoțită de disconfort ușor. Atunci când apare, sângerarea poate să nu fie însoțită de durere, dar sunt și situații când apar crampe și alte simptome specifice menstruației, cum ar fi balonarea. Culoarea sângelui poate varia de la maro închis sau roșu și până la roz pal. Unele persoane pot observa cheaguri sau mucus pe lenjeria intimă [1].
4. Metroragia poate fi cauzată de fluctuații hormonale, infecții, fibroame uterine, polipi, probleme de coagulare a sângelui sau modificări ale medicației, cum ar fi tratamentele cu anticoagulante. În unele cazuri, metroragia este provocată de dispozitive intrauterine (DIU) sau de alte metode contraceptive. Consultă un medic ginecolog pentru a afla cauza exactă și a primi tratamentul adecvat! În felul acesta previi complicațiile și îți îmbunătățești starea generală de sănătate.
5. Metroragia, dacă este provocată de anumite condiții medicale, afectează fertilitatea. De exemplu, fibroamele uterine sau polipii, care sunt cauze comune ale metroragiei, pot interfera cu implantarea ovulului sau pot provoca alte complicații care afectează capacitatea de concepție. De asemenea, afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, ce provoacă dezechilibre hormonale, conduc uneori la metroragie și la dificultatea de a concepe, din cauza ciclurilor menstruale neregulate și a celor anovulatorii. Totodată, infecțiile care cauzează metroragie, precum cele pelvine, pot afecta și ele fertilitatea.
6. Tratamentul pentru metroragie depinde de cauza identificată. Opțiunile de tratament variază, de la schimbarea stilului de viață, ajustarea dietei și gestionarea stresului, până la terapii hormonale cu progesteron sau contraceptive. În cazuri severe, poate fi recomandat chiuretajul. De asemenea, este esențial să se trateze orice afecțiuni subiacente care ar putea cauza metroragia, de la infecții cu transmitere sexuală până la probleme tiroidiene. În situația unor afecțiuni precum endometrioza sau fibroamele uterine, poate fi necesară intervenția chirurgicală și, în unele cazuri, chiar histerectomia [1].
7. Acordă atenție oricăror modificări ale ciclului tău menstrual și nu ezita să soliciți sfatul unui specialist dacă observi simptome neobișnuite. Fie că este vorba despre sângerări intermenstruale, durere neobișnuită sau alte schimbări, discutarea acestora cu un medic poate contribui la identificarea timpurie a problemelor de sănătate și la gestionarea eficientă a acestora.

Acest articol este informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Este important să discuți cu un doctor ginecolog despre orice sângerare care apare între menstruații. O evaluare medicală amănunțită este necesară pentru a identifica posibilele cauze serioase și pentru a putea începe tratamentul potrivit. Acest pas ajută la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea calității vieții.

Referințe:
1. Norman, Abby. An Overview of Metrorrhagia. 2023, https://www.verywellhealth.com/an-overview-of-metrorrhagia-4584380.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.