De ce dormi mai bine lângă cineva pe care îl iubești?

0

Dormitul lângă o persoană dragă este un lucru personal şi intim preferat de partenerii romantici, dar şi de membrii unei familii sau chiar de prietenii apropiaţi.
Deşi unii adoră să aibă suficient spaţiu în pat pentru a se întinde şi a se roti în timpul nopţii (după mai mulţi ani de căsnicie, unii soţi chiar decid să doarmă separat din acest motiv), dormitul în îmbrăţişarea unui partener are o mulţime de beneficii.
De ce se simte atât de bine să dormi cu cineva?
Potrivit experţilor, atunci când împărţim patul cu cineva drag, ne conectăm mai mult cu acea persoană. Ne simţim mai bine, ne trezim mai veseli.
Dormitul în acest mod poate atenua stresul şi poate alunga sentimentele de singurătate atât de prezente în lumea deconectată de azi.
De obicei, partenerii adorm cu o stare mai bună şi mai uşor după ce se conectează în pat, iar acest lucru este valabil şi pentru copiii care cer părinţilor să se cuibărească lângă ei şi să le citească o carte înainte de somn.
Temperatura ideală pentru somn

Experţii în somn recomandă să dormim la o temperatură de aproximativ 19 grade Celsius, pentru că este mai sănătos. Cu toate astea, multe persoane se plâng că este prea frig la 19 grade, mai ales în sezonul rece, când afară plouă, e vânt sau zăpadă. Dormitul cu cineva poate rezolva această problemă. Poate că 19 grade în cameră înseamnă o temperatură mai rece, însă atunci când te afli lângă partenerul tău, în îmbrăţişarea lui, automat te vei simţi mai bine din punct de vedere termic.
Dacă se încălzeşte prea tare sub pătură, poţi scoate oricând afară un picior sau o mână, în aerul mai răcoros. Iar dacă picioarele îţi sunt reci, le poţi încălzi oricând de partenerul tău.
Sigur, aici e foarte important şi felul în care alegeţi să vă îmbrăcaţi. Optaţi pentru pijamale bărbați și damă mai subţiri în timpul verii şi pentru pijamale mai groase în sezonul rece. Acest lucru ar trebui să vă ajute pe amândoi să adormiţi uşor şi să vă bucuraţi de un somn profund şi odihnitor.
Beneficii legate de sănătate
Când se îmbrăţişează, corpul partenerilor produce oxitocină, un hormon cu efect calmant care creşte capacitatea de a face faţă stresului. De exemplu, când o femeie se cuibăreşte în braţele iubitului său, chiar dacă este îmbrăcată într-o pereche de pijamale dama mai groase, nivelul său de cortizol, care este hormonul stresului, scade. Este o metodă uşoară de a scăpa de stresul acumulat de-a lungul unei zile, chiar înainte de a adormi.
Dormitul alături de cineva poate întări sistemul imunitar şi poate reduce inflamaţiile datorită nivelului scăzut de cortizol. Pentru că te simţi mai în siguranţă alături de cineva, corpul tău nu mai eliberează cortizol în exces.
Îmbrăţişarea cuiva drag chiar înainte de a adormi poate scădea tensiunea arterială. Studiile au demonstrat că simpla ţinere de mână sau îmbrăţişarea unei persoane iubite poate reduce tensiunea arterială şi poate normaliza ritmul cardiac. În cazul cuplurilor căsătorite, studiile au identificat scăderea tensiunii arteriale imediat după o atingere afectuoasă.
Întărirea sentimentelor de fericire şi creşterea energiei

Când dormi în fiecare noapte cu o persoană pe care o iubeşti, corpul eliberează dopamină, substanţa chimică a fericirii. Dacă eşti fericit şi bucuros că dormi alături de cineva drag, şi bineînţeles dacă simţi răsfăţul unei perechi de pijamale dama sau după caz, pentru bărbați moi şi confortabile, care nu te încing sau ţi lipesc neplăcut de piele, vei avea un somn de calitate, ceea ce înseamnă că te vei trezi mai odihnit a doua zi. Vei fi mai pregătit pentru noile provocări de peste zi.
Există cercetări care au confirmat beneficiile dormitului alături de cineva pentru femeile care au o relaţie stabilă. Adormind alături de o persoană de care sunt îndrăgostite, acestea se bucură de o calitate sporită a somnului şi de o noapte de odihnă mai bună.
Adormi mai rapid
De multe ori când eşti singur în pat şi încerci să adormi, ai multe gânduri şi fără să-ţi dai seama, te uiţi la ceas şi vezi că au trecut 2 ore de când te-ai aşezat în pat. Când începi să stai de vorbă cu gândurile tale, ajungi să exagerezi, să atragi griji şi stres, iar în cele din urmă să pierzi timp important pentru somn.
Acest lucru se întâmplă mai puţin atunci când dormi împreună cu cineva. În plus, ai un nivel de siguranţă şi securitate mai mare, ceea ce îţi linişteşte mintea şi te ajută să te relaxezi. Cum sentimentul de siguranţă scade nivelul de cortizol din corp, automat vei adormi mai rapid, vei avea un somn mai bun, nefragmentat, cu mai puţine mişcări de tip REM.
Somnul este vital pentru starea noastră de sănătate şi felul în care ne simţim pe parcursul zilei. Un somn bun şi de calitate în timpul nopţii este esențial pentru o viaţă sănătoasă, productivă şi activă. Dacă împarţi patul cu un partener care sforăie, transpiră mult sau are obiceiul să se înghesuie în tine încât să ajungi pe marginea patului s-ar putea să nu simţi întotdeauna că ai parte de cel mai bun somn. Cu toate acestea, beneficiile de mai sus depăşesc dezavantajele şi demonstrează de ce iubim să dormim alături de cineva drag şi ce câştigăm din asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.