Astăzi începe Săptămâna Patimilor

0

Săptămâna Sfântă începe astăzi, 29 aprilie, și se încheie în Duminica Paștelui, pe 5 mai. Unii oameni aleg să țină post negru în acest timp. În această săptămână se ține Deniile, slujbe speciale care țin de luni până sâmbătă, când se ține slujba de Înviere și se ia Lumina Sfântă.

Duminică, 5 mai, postul lung al Paștelui se încheie, iar oamenii ciocnesc ouă roșii rostind „Hristos a Înviat!”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat”.

În zilele de luni, marți și miercuri are loc Liturghia dărilor mai înainte sfințite, urmând ca în Joia Mare să aibă loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia.

De Joia Patimilor se sărbătorește Sfântul Agnet, care se folosește la Sfânta Liturghie, dar se mai scoate încă un Agnet, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se spună de două ori rugăciunile epiclezei și fără să se binecuvânteze fiecare separat. În funcție de mânăstire, în această zi are loc ritualul spălării picioarelor, zi în care starețul spală picioarele monahilor. Acest gest vrea să semnifice gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, moment în care acesta a spălat picioarele ucenicilor.

Deși de luni până joi se săvârșește Liturghia, acest lucru nu se întâmplă și în ziua de vineri. În dimineața acestei zile se așează Epitaful din Sfântul Altar, pe o masă așezată în mijlocul bisericii. În fața mesei este așezată și Sfânta Cruce, ce a fost folosită în ziua de joi. În seara din Vinerea Mare are loc slujba Prohodului Domnului, atunci când se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, marchează momentul în care trupul Mântuitorului este îngropat. Este pasul pe care Iisus îl face în Iad și le oferă tuturor morților posibilitatea de a învia în Viața de Apoi. Sunt ultimele momente dinainte de Înviere, sărbătorită de creștini la miezul nopții.