Judecată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, contabila Primăriei Corbi a fost condamnată, de Tribunalul Argeș, la 6 ani închisoare. Elena Groșanu a fost dată în vileag de primarul comunei, Anca Baciu care a verificat plățile făcute de contabilă și a observat că există neconcordanțe. Procurorii DNA Pitești au stabilit că funcționara a virat ilegal din banii Primăriei peste 1,5 milioane lei către firma fiicei sale, fără să fi existat în realitate o contraprestație efectivă și a plătit, tot din banii Primăriei Corbi, suma de 386.000 lei, reprezentând contravaloarea mai multor împrumuturi făcute de ea și de familia sa.
În noiembrie 2022, Elena Groșanu a fost arestată preventiv după ce procurorii DNA Pitești au stabilit că funcționara a făcut plăți ilegale din banii Primăriei în valoare de aproximativ 1,9 milioane de lei. În decembrie 2022 a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv. ”Fapta reținută în sarcina inculpatei constând în aceea că, în calitate de funcționar public, ocupând funcția de contabil în cadrul Primăriei comunei Corbi, în perioada 20.01.2017 – 12.04.2022, prin exercitarea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, cu intenție și în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a plătit, prin intermediul unui număr de 808 ordine de plată, în mod nelegal, din fondurile publice ale Unități Administrativ Teritoriale Corbi, pe de o parte, către S.C. (…) S.R.L. suma totală de 1.515.683,85 lei, fără a exista o contraprestație din partea acestei societăți, iar, pe de altă, suma totală de 386.102 lei pentru plata ratelor împrumuturilor contractate la următoarele instituții financiare: C.A.R. (…) realizând astfel un folos material injust atât pentru sine cât și pentru alte persoane și creând, totodată, o pagubă U.A.T. Corbi, în valoare de 1.901.785,85 lei”, după cum se precizează din rechizitoriul procurorilor DNA.
Existau neconcordanțe între borderouri
Denunțul a fost făcut la DNA Pitești de Anca Baciu, primarul comunei Corbi. Audiată în calitate de martor, aceasta a declarat în fața anchetatorilor: ”Eu am comparat borderourile primite de la aceste CAR-uri cu borderourile primite de la doamna contabil Groșanu Elena și am constatat că nu există concordanță între ele, în sensul că pe borderourile prezentate de către contabilă, în dreptul numelui acesteia, al soțului ei și al fiicei și al ginerelui (n.r. consilier local la Corbi) erau trecute sume de bani mai mici decât sumele care se aflau în borderourile originale primite de la CAR-uri, în unele rânduri sumele erau zero……După ce am primit extrasele de cont de la Trezorerie s-a constatat că există diferențe între documentele prezentate de către Groșanu Elena și extrasele de cont din Trezorerie și totodată am observat că existau plăți care nu se aflau și pe extrasele prezentate de ea către alte CAR-uri, inclusiv plăți de la Primăria Corbi către firma fiicei sale”. În dosar au mai fost audiați actualul viceprimar, fostul primar și fostul viceprimar. Aceștia au spus că au semnat ordinele de plată înainte de contabilă, fără să verifice, după ce funcționara le dădea asigurări că a verificat ea cu atenție și totul este în regulă.
Încercare de mușamalizare
În timpul cercetărilor preliminare contabila, care aflase că este vizată de procurorii Anticorupție, a luat legătura cu fostul primar, Virgil Baciu și cu actualul primar Anca Baciu pe care a încercat să-i convingă să ascundă adevărul. Nu știa că procurorii DNA aveau autorizație de interceptare. Discuția a fost înregistrată ambiental și a constituit probă în dosar. ,,Am venit să discutăm și să mă iertați. Și să mă ajutați să scap de asta. Pun banii înapoi, tot. Numai iertați-mă. Nu mergeți mai departe”; ,, Păi raportul, puteți… Nu, deci nu-i problemă. Eu pun banii înapoi. E vorba de raport să nu se scrie nu știu ce, să se ducă la Procuratură”; ,,Am încercat să fac tot felul de prostii și nu mi-a ținut”,, Ați mai ajutat dumneavoastră și pe alții. Ați găsit portițe .. Știți cum se zice prin… ,,Legea e făcută s-o citești și printre rânduri” ; ,,Păi și în raport până la urmă scrie tot ce le ziceți dumneavoastră”, scrie în motivarea sentinței Tribunalului Argeș.
Obligată să plăteacă 1,8 milioane de lei
Elena Groșanu a fost numită în funcția publică de execuție inspector grad profesional superior, clasa I, cu atribuții de contabil în cadrul compartimentului funcțional Contabilitate – ITL – în aparatul de specialitate al primarului Comunei Corbi, în august 2008, funcție pe care a deținut-o în mod continuu până la data arestării, cu o pauză de o lună, în perioada 06.05.2016 – 07.06.2016 când a cerut suspendarea raportului de muncă în vederea participării la alegerile locale din anul 2016 pentru funcția de primar, iar ulterior începând cu data de 07.11.2016, a fost desemnată din nou să efectueze operațiuni financiar contabile cu privire la bugetul local al comunei Corbi. Tribunalul Argeș a dat sentința vineri, 26 aprilie. Elena Groșanu a fost condamnată la 6 ani închisoare cu executare. Din pedeapsă vor fi scăzute cinci luni, perioada în care funcționara s-a aflat în arest preventiv și arest la domiciliu. Instanța o obligă la plata către Primăria Corbi a sumei de 1.801.577,85 lei la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de la data decontării fiecăruia din cele 808 ordine de plată nelegal întocmite. A fost menținut sechestrul asigurator, pus de procurori, pe bunurile ce îi aparțin femeii și soțului acesteia, pentru recuperarea prejudiciului. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.