Jurnaliștii sărbătoresc Ziua Mondială a Libertăţii Presei

0

Anual, pe data de 3 mai, jurnaliștii sărbătoresc Ziua Internațională a Libertății Presi. În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial, anunţă site-ul ONU. Conştientizarea tuturor aspectelor legate de criza globală de mediu şi a consecinţelor acesteia este esenţială pentru a construi societăţi democratice. Munca jurnalistică este indispensabilă în acest scop, punctează www.un.org. Foto: Pagina de media.ro

 

Cu acest prilej, Cristian Gentea, primarul Piteștieului a transmis următorul mesaj:

”Tuturor jurnaliștilor le adresez astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Libertății presei, cele mai sincere felicitări și mulțumiri pentru munca și dedicarea în menținerea transparenței și a informării publicului!

Contribuția lor este inestimabilă.

În absența presei de serviciu public, nu am putea exprima responsabilitatea administrației față de comunitate, o comunitate pe care ne-o dorim mereu mai informată și mai conectată.

Le doresc mult succes în continuare și îi asigur de întreaga mea susținere în eforturile comune pentru o presă liberă și independentă.”

 

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, la recomandarea Conferinţei Generale a UNESCO. De atunci, ziua de 3 mai, aniversarea Declaraţiei de la Windhoek, este sărbătorită la nivel mondial ca Ziua mondială a libertăţii presei.

După 30 de ani, legătura istorică trasată între libertatea de a căuta, împărtăşi şi primi informaţii şi binele public rămâne la fel de relevantă precum era la momentul semnării acesteia. Ziua de 3 mai funcţionează ca un memento pentru guverne cu privire la necesitatea de a-şi respecta angajamentul faţă de libertatea presei. Este, de asemenea, o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor din media despre problemele libertăţii presei şi eticii profesionale. Potrivit www.un.org, reprezintă o oportunitate pentru: celebrarea principiilor fundamentale ale libertăţii presei; evaluarea stării libertăţii presei în întreaga lume; apărarea mass-media de atacurile la adresa independenţei lor; aducerea unui omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în îndeplinirea datoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.