Concert pentru clarinet, la Filarmonica Pitești

0

 

Melomanii sunt așteptați joi, de la ora 19, la  Filarmonica Pitești, la un  concert simfonic cu pagini muzicale semnate de Rossini, Weber și Schubert. Alături de orchestra simfonică a instituției revine dirijorul Emil Vișenescu, solistul serii fiind clarinetistul Ionuț Tolea.

 

Programul serii musicale cuprinde: G. Rossini – Uvertura la „Il Signor Bruschino”, C. M. von Weber – „Concertul pentru clarinet nr. 1 în fa minor” și F. Schubert – „Simfonia nr. 3 în Re major”.

 

Dirijorul, unul dintre cei mai buni clarinetişti români

 

Absolvent al Universităţii de Naționale de Muzică, Emil Vişenescu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” București fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni clarinetişti români din toate timpurile. Cu prestigioasa filarmonică a ţării a întreprins turnee în: Elveţia, Italia, Spania, Olanda, Grecia, Austria, Germania, Belgia, Japonia. De asemenea, a fost solist în concertele orchestrelor din ţară, precum şi la Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio Bucureşti. Dirijorul Emil Vişenescu este și autor de tratate muzicale, în 2013 şi-a susţinut doctoratul cu o lucrare („Fenomenologia interpretării muzicale din perspectiva solistică şi dirijorală”) care vizează cele două componente ale talentului său: arta dirijorală şi activitatea solistică.

Ionuț Tolea a absolvit Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești și Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de muzică, specialitatea clarinet, la clasa profesorului Emil Vișenescu. Din 2018, este profesor de clarinet la liceul absolvit și artist instrumentist al Filarmonicii Pitești, activând în orchestra simfonică și în bandul instituției, unde a susținut peste 200 de concerte. Ca solist, a debutat pe scena Filarmonicii Pitești sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, urmând concerte alături de marii jazziști ai României Mircea Tiberian, Petrică Andrei, Sorin Zlat, Irina Sârbu. Este cooptat în diverse formații și proiecte artistice, acoperind atât muzica clasico-romantică, cât și muzica de jazz sau folclorul. Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe www.bilete.ro, prețul unuia fiind 40 de lei sau 30 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente.

I.I