Pendiuc, Scarlat și Văsîi la un pas de eliberare!

2

Fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, se află la un pas de eliberare. Miercuri 15 mai, acesta va intra în comisia de eliberări condiționate de la Peniteciarul Mioveni.

Tot miercuri, va fi analizată în comisia de la penitenciar propunerea de eliberare condiționată a omului de afaceri Constantin Scarlat.

Pentru Gheorghe Văsîi, propunerea de eliberare condiționată va fi analizată peste o săptămână, mai exact, miercuri 22 mai. Cei trei au fost condamnați la câte 4 ani cu executare, în mai 2023. Potrivit legii, având în vedere că toți au peste 60 de ani, pot fi eliberați condiționat dacă au executat o treime din pedeapsă, fracție pe care toți trei au executat-o.   Foto: Ancheta Online

 

Încă de la sfârșitul anului trecut Tudor Pendiuc a înaintat Judecătoriei Pitești o cerere de eliberare condiționată. Putea fi eliberat condiţionat, conform legii, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, dat fiind faptul că împlinise 69 de ani. Instanța i-a respins cererea, deși fostul edil avea din timpul judecării o perioadă de arest preventiv și de arest la domiciliu de aproximativ 9 luni, și a fixat ca termen  data de 14 mai 2024 pentru o nouă solicitare de eliberare condiționată. În motivare judecătorii au precizat că executarea pedepsei a început la data de 05.05.2023 şi urmează să expire la termen la data de 14.06.2026. ”Astfel, instanţa apreciază că la acest moment nu se impune liberarea condiţionată a petentului chiar dacă acesta a îndeplinit fracţia prevăzută de lege deoarece faţă de acesta funcţiile pedepsei nu au fost realizate impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, scria în închiere. Tudor Pendiuc a ținut cont de recomandările instanței și de atunci nu a mai depus o altă cerere de eliberare așteptând să treacă termenul de 14 mai. Comisia de la Penitenciarul Mioveni se va întruni miercuri și va discuta, printre alte cereri, propunerea fostului primar.

Decizia va fi trimisă Judecătoriei Pitești pentru validare

Tot miercuri, 15 mai, va fi pusă în discuție și cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Constantin Scarlat, inculpat din dosarul Publitrans, la fel ca Tudor Pendiuc. Pentru Scarlat, termenul stabilit de instanță a fost de 10 mai 2024. Avocatul acestuia a înaintat deja, la Judecătoria Pitești, o cerere de eliberare condiționată care are termen de judecată 27 mai. Asta înseamnă că la primul termen de la instanță Constantin Scarlat va avea și decizia comisiei de la penitenciar.

În cazul lui Gheorghe Văsîi, Judecătoria Pitești a stabilit, în ianuarie 2024, ca termen de reînnoire a cererii de eliberare condiționată data de 22 mai. De aceea, acesta va intra în comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul Mioveni, săptămâna viitoare, miercuri 22 mai. Dacă cei trei vor primi aviz favorabil din partea comisiei, decizia se va înainta instanței pentru validare. Dacă vor primi aviz nefavorabil din partea comisiei, aceștia o pot contesta la Judecătoria Pitești, în caz contrar hotărârea dată de comisie va rămâne definitivă.

Reamintim că Tudor Pendiuc, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pe 20 martie 2015, în dosarul Publitrans. Pe 5 mai 2023 au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel București la câte 4 ani de închisoare cu executare.

 

 

2 COMENTARII

  1. Doamne fereste!

    Daca scapa de inchisoare Pendiuc e in stare sa candideze la alegeri, iar dupa cum cunosc eu electoratul pitestean…
    La ultimele alegeri a luat cu 300 de voturi mai putin decat Gentea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.