Un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din București, aflat la volanul unui autoturism, a încercat să dea mită unui polițist din cadrul Secției 4 Poliție Pitești. Omul legii l-a oprit pe conducătrul auto, în trafic, pentru verificarea documentelor.
Șoferul conducea un Logan. A menționat că a uitat actele acasă și are la el doar polița RCA. Când a dat polița pentru verificări a băgat în ea 200 de lei sperând ca polițistul să treacă cu vederea neregulile. Agentul a sesizat Serviciul Județean Anticorupție Argeș, iar tânărul s-a ales cu dosar penal pentru dare de mită.
”La data de 29.05.2024, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș au pus în executare un mandat de aducere privind o persoană având calitatea de suspect într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
În fapt, conform actului de sesizare, la data de 18.05.2024, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Pitești, suspectul a fost oprit de un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș – Poliția Municipiului Pitești – Secția 4 Poliție, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Cu ocazia efectuării verificărilor, agentul de poliție a constatat faptul că șoferul nu avea asupra sa cartea de identitate și permisul de conducere, iar autoturismul figura cu certificatul de înmatriculare suspendat.
În momentul în care agentul de poliție i-a precizat că urmează să fie sancționat contravențional și că îi va reține certificatul de înmatriculare al autoturismului, conducătorul auto i-a oferit polițistului o sumă de bani pe care a introdus-o în asigurarea R.C.A., cu scopul de a nu-i fi aplicată sancțiunea contravențională.
Suspectul a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș în vederea continuării cercetărilor, fiind dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În cauză, lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș au fost delegați să efectueze mai multe activități de urmărire penală de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
Totodată, în cauză, s-a beneficiat de sprijinul Serviciului Județean Anticorupție Dolj, Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, Direcției Generale a Poliției Municipiului București, Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, Serviciului Investigații și Serviciului Analiza Informațiilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale sau dispunerea unor măsuri preventive reprezintă etape şi activităţi de urmărire penală reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, respectiv asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal, activităţi care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DGA-SJA Argeș.