La închisoare pentru fraude cu fonduri APIA

0

Un om de afaceri din Curtea de Argeș a fost condamnat, definitiv, la 4 ani și 10 luni închisoare. Sentința a fost dată de de Curtea de Apel Pitești după ce inculpatul a fost acuzat de procurorii DNA de fraude cu fonduri nerambursabile.

În calitate de președinte al Asociaţiei Fermierilor din Domneşti acesta ar fi obținut de la APIA fonduri, din 2010 până în 2014, în baza unor documente falsificate. În primă instanță, Tribunalul Argeș l-a condamnat la 4 ani și 4 luni închisoare, dar afaceristul și procurorii DNA au contestat hotărârea.

Gheorghe Bicheru a fost trimis în judecată de procurorii DNA fiind acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave.Cu el, a fost trimisă în judecată şi o contabilă.

Bărbatul era preşedintele Asociaţiei Fermierilor din Domneşti, în numele căreia, spun procurorii, s-au obţinut ilegal, timp de cinci ani, peste 2,4 milioane de lei. Tribunalul Argeş a dat sentinţa în februarie 2023 și l-a condamnat pe afacerist la 4 ani şi 4 luni închisoare, cu executare.

Avea posibilitatea să scape cu o pedeapsă cu suspendare, numai că, judecătorii au constatat că faptele au fost comise în stare de recidivă, după ce în 2013 afaceristul a mai fost condamnat la 1 an şi 4 luni cu suspendare iar în 2016 a primit o amendă penală de 4.000 de lei pe care a achitat-o.

Împotriva contabilei a încetat procesul penal, din cauză că a intervenit prescripția. Curtea de Apel Pitești a admis apelul procurorilor DNA și au mărit pedeapsa de la 4 ani și 4 luni, cât a dat instanța de fond, la 4 ani și 10 luni, cât va trebui să execute.

Pe lângă condamnare, inculpatul are de plătit prejudiciul de peste 2,4 milioane de lei, către APIA Argeș.

Vineri, după ce a fost dată sentința a fost emis mandatul de executare și bărbatul a fost ridicat și dus la penitenciar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.