Decizie dură în procesul contabilei care a delapidat cu aproximativ 4 millioane de lei fondurile Spitalului Județean de Urgență Pitești. Fosta angajată a primit o pedeapsă de 12 ani închisoare, cu executare. Doi oameni de afaceri, în contul firmei cărora erau virați banii, au primit, pedepse cu executare, de 12 ani, respectiv 8 ani. Decizia Tribunalului Argeș nu este definitivă și poate fi contestată.
Fosta contabilă a Spitalului Județean de Urgență Pitești a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Pitești în septembrie 2022.
Din rechizitoriul procurorilor reise că: ”În perioada 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu (n.r în prezent Bozkurt) economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului a completat aproximativ 70 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale unității medicale și cu codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțin societăţii membrilor grupului infracţional. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional. De asemenea, Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, administratorii în drept și în fapt ai S.C. Rivertex Project S.R.L. și societatea comercială respectivă au avut rolul de a pune la dispoziție contul deschis la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior din conturile bancare ale societăţii”.
Astfel, contabila Amalia Dumitrașcu a transferat, în aproape cinci ani, aproximativ 4 milioane de lei din bugetul Spitalului Județean Argeș în conturile firmei de textile SC Rivertex Project SRL, fără ca nimeni din conducerea unității sanitare să observe.
Zeci de ordine de plată false
În ceea ce o privește pe Amalia Dumitrașcu (Bozkurt) , prin rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Pitești, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată sub forma participației improprii (69 de acte materiale), fals intelectual în formă continuată (69 de acte materiale), uz de fals în formă continuată, alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, prevăzute de art. 362 C.p. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. (65 de acte materiale). Tribunalul Argeș a dat sentința vineri 31 mai.
Obligați să achite prejudiciul
Fosta contabilă a scăpat de acuzațiile de fals intelectual, uz de fals și alterarea integrității datelor informatice, toate în formă continuată, după ce faptele s-au prescris. Față de firma Rivertex Project s-a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a radierii societății. Amalia Dumitrașcu (Bozkurt) a fost condamnată însă pentru constituirea unui grup infracțonal și delapidare cu consecințe grave, la 12 ani închisoare, cu executare.
Nicolae Iordache unul dinte asociații de la firma Rivertex Project a fost condamnat tot la 12 ani închisoare, cu executare.
Cătălin Adrian Iordache, celălalt asociat de la Rivertex Project, la 8 ani închisoare, cu executare.
În plus cei trei sunt obligață să plătească prejudiciul Spitalului Județean de Urgență Pitești. ”…obligă pe inculpații Bozkurt (fostă Dumitraşcu) Elena Amalia, Iordache Nicolae și Iordache (fost Iordache-Dincă) Cătălin Adrian, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 3.988.687,72 lei, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în cuantum de 324.235,26 lei, şi reactualizarea cu rata inflației calculată până la data de 30.06.2019, în cuantum de 370.687,80 lei, precum și dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului”, se precizează în sentință. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.