Spectacolul din tenis se mută pe iarba londoneză

0

Triumful într-o finală de Grand Slam reprezintă, fără doar și poate, un moment de vârf în cariera unui jucător / unei jucătoare de tenis. Australian Open a fost primul mare turneu din acest an, acolo unde italianul Jannik Sinner și bielorusa Aryna Sabalenka au reușit să se impună.

A urmat Roland Garros, ce i-a avut drept câștigători pe Carlos Alcaraz (Spania) și Iga Swiatek (Polonia). Peste mai puțin de 2 săptămâni, spectacolul se va muta în Londra – acolo unde se va desfășura Wimbledon 2024, în perioada 1 iulie – 14 iulie.

Cel mai vechi turneu de tenis din lume

Wimbledon este oficial cel mai vechi turneu de tenis din istorie, iar unii fani ai acestui sport îl consideră drept cel mai important. Prima ediție s-a desfășurat acum mai bine de un secol, în 1877. Începând cu anul 2019 a apărut și o modificare importantă – fiind introdus acoperișul retractabil, care poate să elimine problema condițiilor meteorologice nefaste.

Din 1877 și până în 1921, Worle Road a fost gazda turneului. Totul s-a schimbat în 1922, atunci când Wimbledon s-a mutat pe Church Road.

Premiile din acest an se ridică la 50.000.000 de lire sterline, așadar miza este una imensă – pe lângă punctele puse în joc în clasamentele ATP și WTA. Recordul de victorii în finala la masculin îl deține Roger Federer, elvețianul reușind să câștige Wimbledon de 8 ori. La feminin, Martina Navratilova a bifat 9 succese.

Alcaraz și Sinner, mari favoriți

Carlos Alcaraz a reușit pe data de 9 iunie să își adjudece titlul la Roland Garros, după o finală dramatică în fața lui Zverev. Germanul a condus cu scorul de 2-1 la seturi, însă ibericul s-a impus apoi cu 6-1 și 6-2. În semifinale, acesta a bifat un alt succes foarte dificil, contra italianului Sinner. Alcaraz a fost condus în două rânduri, însă de fiecare dată a revenit, iar setul decisiv l-a câștigat cu scorul de 6-3, după aproape o oră de joc.

Astfel, pe site-urile cu ponturi tenis Wimbledon, spaniolul Carlos Alcaraz este alegerea numărul 1 pentru grand slamul din Londra. La doar 21 de ani spaniolul a reușit să câștige Roland Garros (2024), Wimbledon (2023) și US Open (2022). Anul trecut, acesta l-a învins în finala de la Londra pe Novak Djokovic – marele absent din 2024. Sârbul a suferit o accidentare la turneul din Paris din acest an și s-a operat apoi, urmând să lipsească o perioadă din circuit.

Carlos Alcaraz este favoritul numărul 1 la casele de pariuri online – cu o cotă de 2.50. Acesta este urmat la o distanță foarte mică de Jannik Sinner – cotă 2.75. Față de următorii favoriți, discrepanța este una destul de mare:

  • Alexander Zverev 00
  • Daniil Medvedev – 18.00
  • Andrey Rublev – 20.00
  • Stefanos Tsitsipas – 20.00
  • Matteo Berrettini – 20.00

Câștigătoarea de anul trecut, a 5-a favorită în 2024

În 2023, Marketa Vondrousova (Cehia) reușea să se impună în finala Wimbledon contra tunisiencei Ons Jabeur. A fost atunci o victorie fără emoții, în 2 seturi – 6-4 & 6-4. În acest an însă, sportiva din Cehia este considerată doar a 5-a favorită, având o cotă de 15.00 – la fel ca fosta ei adversara Jabeur și Coco Gauff.

Favorita numărul 1 în opinia operatorilor ronline este Aryna Sabalenka. Sportiva din Belarus este în căutarea primului succes în Anglia, după ce în 2021 și 2023 a reușit să ajungă până în semifinale. Pentru o asemenea performanță, a primit o cotă de 5.00. Bielorusa are 2 turnee de Grand Slam câștigate la simplu – Australian Open în 2023 și 2024.

Pe locul secund în topul favoritelor – cu o cotă de 6.00 – se află Elena Rybakina și Iga Swiatek. Cele două sunt urmate de Naomi Osaka – ce a primit o cotă de 10.00.

Simona Halep – fostul numărul 1 mondial – are toate șansele de a evolua la Wimbledon. Președintele excecutiv al turneului – Sally Bolton – a declarat faptul că orice jucător care a ispășit o interdicție ce a implicat dopajul, este liber să concureze la întrecerea din Anglia.

Cotele pot suferi modificări în orice moment. Sursa foto canva.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.