Amenajau drumul către stână, prin aria protejată!

0

Un caz incredibil a fost sesizat autorităților de reprezentanții Greenpeace România. Un cetățean care intenționa să își ampalseze o stână în munții Făgăraș, s-a apucat să contruiască un drum, în golul alpin de la cota 1700, fără a avea vreo autorizație în acest sens. A excavat pe o suprafață mare, într-o zonă care este declarată arie protejată. Acolo unde a început amenajea drumului crește și bujorul de munte, plantă protejată prin lege.

 

”În urma unei sesizări din partea unui reprezentant al Greenpeace România, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arefu au depistat două persoane care le-au relatat că excavează cu ajutorul unui buldoexcavator un drum de acces la o viitoare stână în zona Mușețica, în golul alpin.

În data de 18 iunie a.c., împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, jandarmii argeșeni s-au deplasat în zona indicată. Aceștia au constatat existența unor lucrări de excavații, care au provocat degradarea/deteriorarea habitatului natural și a florei sălbatice existente pe o suprafață de 2000 de metri pătrați.

În urma celor constatate, jandarmii argeșeni au întocmit actele de sesizare pe numele proprietarului lucrărilor, conform art. 52, alin. (1), lit. b și c din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș.

 

În zonă crește și bujorul de munte!

 

 

Jandarmii au constatat, în timpul verificărilor, că un cetățean în vârstă de 58 de ani, din comuna Corbeni, uma să își amplaseze o stână în golul aplin și omul a vrut să aibă drum ca să ajungă cu vehicule de teren în zonă. Când a început să excaveze nu avea nici autorizație de construcție,nici de mediu. Zona în care a amenajat o parte din drum este arie protejată acolo crește și bujorul de munte plantă protejată prin lege.

Actele de sesizare au fost înaintate organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor pentru infracțiunea de amenajare abuzivă a unui drum în perimetrul ariei naturale protejate din zona alpină Mușețica. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.