Portofel digital pentru confirmarea identității – noul instrument european, în plan și pentru România

1

Revoluția digitală ne influențează tot mai multe aspecte ale vieții cotidiene, de obicei cu scopul de a simplifica diverse aspecte, de a eficientiza procesele și de a crește securitatea acestora.

România este în plin proces de implementare a cărților electronice de identitate. Acestea nu se emit în mod obligatoriu, existând în continuare posibilitatea de a opta pentru cărți de identitate simple, în formatul deja cunoscut.

Proiectul pilot de emitere a noilor documente, inițiat la Cluj-Napoca, ar urma să fie extins la nivel național până la finalul anului 2024. Noile cărți de identitate cu cip au format mai mic, la fel ca al unui card, exact ca documentele de identitate standard în Uniunea Europeană. Acestea pot îngloba diverse informații în format electronic, de exemplu datele de asigurare de sănătate.

Planurile Uniunii Europene merg însă și mai departe. UE se pregătește să lanseze portofelul digital, cu ajutorul căruia cetățenii vor putea să își confirme identitatea mult mai simplu, direct cu ajutorul telefonului mobil. La fel cum sunt folosite aplicații de carduri digitale bancare sau de carduri digitale de fidelizare la anumiți comercianți, smartphone-urile vor putea garanta legitimarea corectă a utilizatorilor în relația cu autorități și nu numai.

Calea spre viitorul digital

Așadar, viitorul va simplifica și acest aspect al dovedirii identității, fără a mai trebui să avem cu noi documente în format fizic. De la clasicul buletin cu foi (în format asemănător pașaportului), România a trecut la cartea de identitate simplă (card format mare) și mai nou la cartea de identitate cu o componentă electronică. Următorul pas, firesc am putea spune, este trecerea la acest format digital, 100% electronic, bazat pe tehnologia de ultimă generație.

Identificarea unei persoane de la distanță este deja posibilă prin procesele KYC, un set de funcții digitale implementat pe internet, în domenii precum cel financiar-bancar (online banking și online trading) sau cel al jocurilor de noroc online. În astfel de situații unde sunt folosite informații sensibile și sunt comandate tranzacții financiare, validarea identității personale de la distanță este absolut necesară.

De exemplu, orice ofertă promoțională la Vlad Cazino (L1160657W000330 ONJN 18+ Joacă Responsabil) nu este disponibilă decât dacă ai parcurs cu succes protocolul KYC. Similar trebuie să procedezi dacă dorești să-ți deschizi un cont bancar, un card bancar sau un cont virtual pentru a cumpăra și vinde acțiuni cotate la bursă.

Fără nevoia de a avea cu tine buletinul

Legislația actuală prevede obligativitatea cetățenilor de a se putea identifica în anumite situații, când autoritățile solicită acest lucru. Astfel, în mod uzual, trebuie să avem cu noi cartea de identitate. În plus, în multe situații, documentul ne este necesar pentru a putea rezolva unele necesități și dorințe, de exemplu pentru a încheia unele contracte comerciale.

Noul portofel digital ar putea însemna ca buletinul să fie prezent pe telefonul mobil, sub forma unei aplicații. Când acest lucru se va realiza, inclusiv românii nu vor mai fi nevoiți să aibă la ei fizic cartea de identitate, căci aceasta va putea fi prezentată pe smartphone. Însă realizarea portofelului electronic nu se va rezuma la acest document. Se vor putea include și altele, de exemplu permisul de conducere și semnătura electronică.

Sistemul se bazează pe crearea unui cont de utilizator, conectat la documentele oficiale, validate de autoritățile emitente. Toate aceste date personale vor fi incluse în portofelul digital. Conform datelor existente în prezent, portofelul digital ar putea să fie disponibil în România cel mai devreme în anul 2026. La fel ca în cazul cărții de identitate electronice, portofelul digital nu va fi obligatoriu. Este doar un instrument opțional, oferit de Uniunea Europeană cetățenilor săi, pentru a simplifica multe procese.

Sursa foto YouTube

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.