O istorie despre demnitate și onoare în politica din Pitești

0

Pe vremuri, când oamenii erau mai mult sau mai puțini nobili, ofensele petrecute la un anumit nivel social erau urmate de o palmă. În funcție de situație, cel pălmuit provoca la duel sau, după caz, înghițea rușinea.

De multe ori în ultima vreme am avut puternica impresie că Mihai Coteț, candidatul PNL înfrânt la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Pitești, ar fi meritat o palmă din partea primarului Cristian Gentea. O palmă și atât, pentru că nu mai e vremea duelurilor. Nu incit la violență, vorbesc despre o impresie a mea, subiectivă și personală.

Cristian Gentea nu e omul care să mizeze pe violență, palma oricum nu a fost și nu va fi dată fizic niciodată în această viață.

Iată însă că, în mod neașteptat, după ce rezultatul alegerilor a devenit fapt istoric, Cristian Gentea îi dă o palmă morală usturătoare lui Mihai Coteț.

Este o istorie despre demnitate și onoare în Politica din Pitești pe care vreau să v-o povestesc.

Pe tot parcursul campaniei electorale, candidatul Cristian Gentea nu și-a atacat nici măcar o dată oponenții. A vorbit doar despre realizările Primăriei în mandatul său. Candidatul Mihai Coteț s-a situat la polul opus, a atacat cu înverșunare, folosind exprimări calomnioase și insultătoare la adresa primarului căruia dorea și nu a putut să îi ia locul.

Două au fost minciunile greu de suportat. 1) Primarul dorește să edifice o Pădure Parc pentru a vinde terenul Primăriei dezvoltatorilor imobiliari. 2) Primarul a construit în Pitești stații de autobuz la preț de garsonieră.

Cristian Gentea nu s-a focusat pe polemică, nu îmi amintesc să fi răspuns în timpul campaniei acestor calomnii.

S-au numărat voturile, Cristian Gentea a fost desemnat câștigător la mii de sufragii distanță de Mihai Coteț. La câteva zile, pe un post de televiziune, învingătorul arată că proiectul stațiilor de autobuz a fost semnat de colegul de partid al lui Mihai Coteț, fostul viceprimar PSD, actual membru PNL, Sorin Apostoliceanu. Gentea arată cu subiect și predicat că nu a făcut decât să pună în practică un proiect moștenit, ceea ce era obligatoriu. Mai mult, actualul și viitorul primar subliniază că proiectul, așa cum a fost el finalizat, a fost votat de toți consilierii, inclusiv de către Mihai Coteț și camarila lui.

Este momentul în care Coteț turbează și postează pe Facebook texte de o violență ieșită din comun. Îl jignește pe primar, afirmă public că va interveni DNA, că Gentea va face pușcărie.

Cosniderându-se în deplinătatea factultăților mintale, Mihai Coteț scrie în felul următor:

Pentru acest jaf pe bani publici dă vina pe fostul viceprimar Sorin Apostoliceanu, care nu mai era în primărie când s-au stabilit prețurile și designul, el fiind responsabil doar de munca de a atrage fonduri europene pentru un transport modern, iar lui Gentea revenindu-i plăcerea să facă licitația pe aceste scoruri care miros de departe a lucru necurat și de investigat.

Se detonează în public nu doar primarul, ci și tofanii (viceprimarul Gelu Tofan – nota mea) care postează acte fără vreo relevanță de prin 2016, fără nicio legătură cu actele din 2021 semnate de Gentea, cele care au și stabilit și bătut în cuie prețul stațiilor.

Despre un dosar la DNA despre acest jaf pe bani publici se vorbește de ceva vreme. Dacă s-a pus cumva în mișcare și a luat foc cuibul de viespi, îi informez că nu merge nici cu presiuni mediatice, nici cu dezinformări și intoxicări. Procurorii judecă pe probe, dar nu pe cele disparate, pe care le postează tofanii.”

 

În fața acestei situații, primarul realizează un document cuprinzând cronologia administrativ – financiară a procesului de proiectare, achiziție, licitație și execuție a stațiilor de autobuz, document  pe care îl pune la dispoziția presei și care poate fi verificat.

 

Spațiul acestui editorial mă obligă doar să spicuiesc din acest document.

 

  • ” În anul 2015 este încheiat contractul de servicii

nr.46840/19.10.2015 care are ca obiect principal întocmire studii de teren (geotehnic și topografic), Studiu de fezabilitate, Analiza cost-beneficiu, Cererea de finanțare și Documentație pentru avize și acorduri pentru obiectivul STAȚII  AȘTEPTARE CĂLĂTORI TRANSPORT URBAN ÎN ZONA MUNICIPIULUI PITEȘTI( …)

Raportul la hotărâre este semnat de domnul viceprimar Cornel Constantin Ionică .

Valoarea totală a devizului este de 8.412.843,60 lei inclusiv TVA (99 de stații -17.000 Euro/stație).

  • ” În Anul 2018 prin referatul nr.48521/12.10.2018 al Serviciului Dezvoltare și Managementul Proiectelor, serviciu coordonat la vremea respectivă de domnul Sorin Apostoliceanu,  se solicită din nou aprobarea achiziționării serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice și de scriere a cererii de finanțare pentru obiectivul de investiții STAȚII AȘTEPTARE CĂLĂTORI TRANSPORT URBAN ÎN ZONA MUNICIPIULUI PITEȘTI!!!

Valoarea totală a devizului devine prin această hotărâre 18.166.649,63 lei inclusiv TVA.(37.000 Euro).

Practic, prin această hotărâre valoarea devizului general a crescut cu  116% față de ce aprobată anterior.

 

Referatul este vizat de domnul viceprimar Sorin Apostoliceanu și aprobat de domnul Laurențiu Zidaru pentru Cornel Constantin Ionică”.

 

” În anul 2019 se actualizează din nou Devizul general prin HCL nr.72/21.03.2019 privind aprobarea Devizului General actualizat și a indicatorilor tehnico-economici actualizați pentru obiectivul de investiții Stații de așteptare călători transport urban în zona Municipiului Pitești.

Raportul la hotărâre este semnat tot de domnul Sorin Apostoliceanu care era în continuare coordonator al Serviciului de fonduri europene.

Prin această hotărâre se menține în continuare valoarea majorată anterior cu 116%, respectiv cea de 18.166.649,63 lei inclusiv TVA modificările fiind doar între liniile de deviz  pentru punerea în concordanță cu prevederile bugetului proiectului din programul MySMIS.

 

Aceasta este valoarea stațiilor de autobuz  în baza căreia se semnează de către domnul primar Cornel Constantin Ionică contractul de finanțare  nr. 5366/30.04.2020.

 

Mai mult ca sigur, Curierul Zilei, precum și alte ziare, vor publica documentul emis de administrația Gentea în întregime. Reiese cu claritate indiscutabilă că altcineva, nu primarul Cristian Gentea, a inițiat proiectul, a stabilit un preț, l-a modificat, l-a semnat, toate aceste evenimente administrative petrecându-se înaintea preluării mandatului de către actualul primar.

Cristian Gentea a scos la licitație și a urmărit execuția unui proiect anterior, la un preț anterior actualizat doar cu coeficienții de creștere a materialelor aprobat de guvern.

Nu Cristian Gentea a scornit stații de autobuz la preț de garsonieră.

Prin publicarea acestui document cronologic, Cristian Gentea îi dă o palmă morală lui Coteț.

Opinia publică va înțelege care este adevărul.

Se va opri Mihai Coteț din campania lui bazată pe minciună și calomnie ?

Înclin să cred că mai repede va curge râul Argeș înapoi.

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.