Aramco cumpără 10% din acțiunile companiei Horse

0

Se fac noi schimbări în grupul de firme ale constructorului de mașini din Mioveni. Gigantul petrolier saudit Saudi Aramaco va prelua o participaţie de 10% din Horse Powertrain, societatea mixtă pentru dezvoltarea şi furnizarea de motoare pe combustie şi hibride înfiinţată de producătorul auto francez Renault şi Geely, care deține și uzinele Dacia din România. Tranzacţia evaluează societatea mixtă la 7,40 miliarde de euro (7,93 miliarde de dolari). Horse şi Geely vor deţine fiecare 45% din societatea mixtă. 

 

Investiția Aramco va susține creșterea HORSE Powertrain Limited și va contribui la dezvoltarea unei oferte competitive de motoare și combustibili sintetici, anunță grupul de firme într-un comunicat de presă. ”Producția anuală a HORSE Powertrain Limited ar urma să atingă cinci milioane de propulsoare, înglobând un portofoliu cuprinzător de tehnologii de ultimă oră pentru partenerii săi din întreaga lume.

DHAHRAN, Arabia Saudită, Hangzhou, Hong Kong SAR, China, Boulogne-Billancourt, Franța și Londra, Regatul Unit pe 28 iunie 2024 – Aramco, companie lider în energie și produse chimice, a semnat acorduri definitive pentru a achiziționa un pachet de 10% din HORSE Powertrain Limited, noua companie globală de motoare și transmisii, alături de Renault Group, Zhejiang Geely Holding Group și Geely automobile Holdings Limited (împreună „Geely”). HORSE Powertrain Limited a fost înființată la 31 mai 2024 de către Renault Group și Geely și are sediul la Londra, Regatul Unit”, se precizează în comunicatul de presă.

 

Tenologii de ultimă generație cu emisii foarte scăzute

Aramco va achiziționa un pachet de 10% din HORSE Powertrain Limited în acțiuni egale de la Renault Group și Geely, care vor păstra fiecare câte 45% din acțiuni. Prețul pe care Aramco va trebui să îl plătească la closing, sub rezerva îndeplinirii condițiilor necesare, inclusiv obținerea aprobărilor de reglementare, se va baza pe o evaluare corporativă de 7,4 miliarde Euro.

Această investiție va consolida contribuția Aramco la tranziția energetică globală prin dezvoltarea și comercializarea unor soluții de mobilitate mai durabile. Sunt prevăzute, de asemenea, acorduri de colaborare pentru Aramco și Valvoline privind tehnologiile, combustibilii și lubrifianții, pentru a îmbunătăți performanța HORSE Powertrain Limited în domeniul motoarelor termice.

Aramco, Renault Group și Geely consideră că decarbonizarea cu succes a industriei auto va necesita combinarea mai multor tehnologii (cum ar fi motoare termice extrem de eficiente, transmisii și motoare hibride, combustibili alternativi, precum combustibilii sintetici cu emisii scăzute de carbon și hidrogenul, dar și electrificarea vehiculelor) pentru a sprijini tranziția energetică și evoluția mobilității în întreaga lume.

Misiunea HORSE Powertrain Limited este de a deschide calea pentru tehnologiile de ultimă generație, cu emisii foarte scăzute. Capacitățile unice ale Aramco, inclusiv o rețea globală de centre de cercetare și dezvoltare unde se efectuează cercetări privind combustibilii sintetici, hidrogenul și optimizarea motorului termic, vor facilita dezvoltarea de soluții accesibile și durabile cu emisii scăzute de carbon.

 

Fișă sintetică HORSE Powertrain Limited :

17 locații de producție în întreaga lume

9 clienți industriali în 130 de țări

5 centre de cercetare și dezvoltare

19.000 de angajați

Implantare strategică axată pe Europa, China și America Latină

5 milioane de grupuri motopropulsoare pe an

Acoperire pentru toate tipurile de soluții de propulsie: full hybrid și plug-in hybrid cu autonomie mare, precum și motoare termice cu combustibili alternativi, cum ar fi etanol, metanol, GPL, GNC, hidrogen etc.