La 16 ani, condamnat pentru ultraj!

0

Supărat pe judecători că nu îi înlocuiesc măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar, un minor, în vârstă de 16 ani, a făcut scandal în sala de judecată. Când jandarmii au vrut să-l scoată afară, a continuat să înjure și i-a lovit pe oamenii legii. Mama i s-a alăturat înjurând și blestemând pe cei care asigurau ordinea și liniștea. Mamă și fiu s-au ales cu condamnări. Fiul va executa pedeapsa într-un centru pentru minori, iar mama a primit o condamnare cu suspendare. 

 

Adolescentul are 16 ani și locuiește fără forme legale, cu părinții, în comuna Lunca Corbului. Are doar 5 clase și un ușor retard. Are un comportament violent și din acest motiv s-a ales cu trei dosare penale, toate pe violență. În luna mai a anului trecut, el și tatăl lui au bătut un bărbat și a fost plasat sub control judiciar. Nu a respectat obligațiile impuse și măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu.

În octombrie 2023, în timpul unei ședințe de judecată în care se discuta prelungirea arestului la domiciliu, minorul s-a enervat pe judecători. A început să strige în sală și să injure. Magistrații au chemat un jandarm, dintre cei care asigură ordinea și liniștea la instanțe, și au cerut ca minorul să fie evacuat din sală. Atunci băiatul s-a dezlănțuit. ”…în momentul în care persoana vătămată (n.r. jandarmul) i-a solicitat inculpatului  să părăsească sala, acesta din urmă l-a lovit cu mâna în brațul drept, cauzându-i suferințe fizice. În plus, în tot acest timp, inculpatul a folosit un ton agresiv, a înjurat, țipând că el nu are ce să mănânce din cauza faptului că se află sub măsura preventivă a arestului la domiciliu”, scrie în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Minorul a lovit, mama a blestemat

Ajuns în holul instanței, adolescentul a continuat să facă scandal, ba mai mult, i s-a alăturat și mama lui, o femeie în vârstă de 48 de ani, absolventă de 8 clase. Aceasta i-a blestemat pe jandarmi, i-a jignit și i-a înjurat. În fața instanței femeia nu a fost sinceră, acuzându-i pe oamenii legii că ar fi îmbrâncit-o. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au dovedit că minte.

”În concret, instanţa reţine că faptele de ultraj comise de inculpatul minor prezintă un grad de pericol social ridicat, raportat la modalitatea virulentă în care acesta s-a implicat în activitatea infracţională, respectiv întrebuinţare de violenţe fizice împotriva a unui număr de două persoane vătămate, ambele având calitatea de jandarmi, aducând atingere prin fapta comisă atât integrităţii corporale a unuia dintre aceştia cât şi relaţiilor sociale referitoare la respectul datorat autorităţilor de stat, precum şi ordinii şi liniştii publice. Inculpatul a manifestat o conduită profund antisocială și după ce a fost evacuat din sala de judecată, aflându-se tot în incinta judecătoriei, a exercitat acte de violență împotriva jandarmilor care încercau să restabilească ordinea și liniștea publică în sediul instanței deoarece mama inculpatului, țipa și blestema, fiind creată foarte mare agitație din această cauză, rezultând din declarația martorei (…) că judecătorii care se aflau în sălile de ședințe au vrut să întrerupă activitatea, întrucât nu puteau să audieze părțile din cauza gălăgiei”, au scris magistrații Judecătoriei Pitești în motivarea sentinței.

Are un ușor retard

În timpul procesului minorul a fost supus unei expertize psihiatrice care a stabilit că ”prezintă diagnosticul de întârziere mintală ușoară și este orientat temporo-spațial și la propria persoană”, potrivit raportului de expertiză medico-legală. Adolescentul a fost condamnat, zilele trecute, la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 ani.

”Se observă că inculpatul nu s-a sfiit să acţioneze total necorespunzător, prin manifestarea unui comportament agresiv, când în preajmă erau şi alte persoane, fiindu-i indiferent dacă provoacă o stare de temere pentru persoanele prezente sau dacă tulbură bunul mers al activităţii judecătoreşti. Aceste împrejurări confirmă dezinhibiţia inculpatului în comiterea faptelor penale şi pornirea lui agresivă. În plus, reflectă îndrăzneala în săvârşirea faptelor antisociale, evidenţiind potenţialul criminogen ridicat al acestuia, conturând un dispreț profund pentru respectarea normelor de drept și de conduită socială. De asemenea, acesta nu are resurse interne care să-l ajute în demersurile de reintegrare în societate deoarece nu percepe că are nevoie de acest lucru, acesta dorind să reia activitățile care l-au condus la cercetarea sa penală, iar membrii familiei nu își pot exercita influența și controlul asupra comportamentului minorului, având în vedere faptul că, în toate dosarele penale în care este cercetat, membrii familiei sale au fost cei care au inițiat conflictele pe care inculpatul le-a amplificat prin folosirea violenței”, sunt concluziile judecătorilor care au dat sentința.

Mama adolescentului a fost condamnată la un an închisoare cu suspendare, având un termen de supraveghere de 2 ani. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.