Se scumpesc gazele și carburanții!

0

De luni, 1 iulie 2024, o serie de modificări fiscale semnificative au intrat în vigoare. Se vor majora accizele la carburanți, ceea ce va duce la o creștere a prețului. Se vor scumpi și gazele. 

Salariul minim s-a majorta începând de la 1 iulie. Salariul minim brut pe economie a crescut la 3.700 lei brut, de la 3.300 lei anterior. Salariul minim net se ridică acum la 2.363 lei. Deși legat de salariul minim, punctul de amendă rămâne neschimbat la 165 lei.

Accizlee la carburanți s-au mărit de la 1 iulie.  Prețurile la benzină și motorină cresc din cauza celei de-a doua tranșe de majorare a accizelor din 2024. Benzina se scumpește cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru. Această creștere ar putea duce la noi creșteri de prețuri în diverse sectoare ale economiei.

De asemenea, și tarifele de distribuție a gazelor naturale s-au majorat. Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale cresc cu 19%, afectând consumatorii casnici și industriali. Se preconizează o creștere de aproximativ 10 lei/MWh distribuit.