Salariul minim 3.700 lei, fără sporuri sau tichete!

0

De la începutul lunii iulie, salariul minim brut pe țară este de 3.700 de lei. Astfel, angajații ar trebui să primească un salariu net de 2.363 lei. Acesta nu trebuie să includă alte sporuri sau facilități oferite de angajatori salariaților.  

 

S-a vehiculat că majorarea salarială de 3.700 lei ar fi aplicată numai la anumite categorii de salariați și ar incude și alte facilități. Georgeta Aurora Negru, șef al Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice – Argeş vine cu unele lămuriri privind acestă majorare.  ”Începând cu data de 01 iulie 2024, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 598 din 06 iunie 2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial nr. 529 din 6 iunie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizaţii, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră“,  a precizat Georgeta Aurora Negru.

Altfel spus, salariul de 3.700 de lei este baza de pornire a salariului minim, de la care se pot adăuga tichete de masă, comisioane, sporuri, după cum se precizează și în articolul 165 din Codul Muncii: ”Pentru salariații cărora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de muncă, le asigură hrană, cazare sau alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară prevăzut de lege.”