A închiriat terenul ca să fure petrol din magistrală!

0

Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, angajat ca șofer de tir, a găsit o metodă mult mai ușoară de a face rost de bani. A închiriat un teren, în comuna Drăganu, știind că pe acolo trece magistrala de transport țiței a OMV Petrom, care face legătura între parcul petrolier Merișani cu cel din Poiana Lacului. A spart conducta și a montat un robinet, ca să fure petrol când are nevoie și găsește clienți. A fost prins într-o noapte, în timp ce transporta, nu mai puțin de 6.000 de litri de țiței. A fost condamnat pentru furt calificat. 

 

Într-o noapte din luna ianuarie 2023, polițiștii Secției Rurale Drăganu au oprit, în trafic, pentru control o autoutilitară Iveco. În mașină erau 6 bidoane mari din plastic, de câte 1000 litri fiecare, pline cu produs petrolier.

Tot în interior a fost identificat un furtun, despre care oamenii legii au dedus că fusese utilizat la încărcarea bazinelor. Cel de la volan a susținut că transporta ulei ars, dar de fapt transporta țiței neprelucrat.

În cursul verificărilor, s-a stabilit că mașina era închiriată. Proprietarul mașinii, chemat la audieri, a spus că i-a împrumutat autoutilitara colegului care i-a spus că are de transmportat niște anvelope și piese de schimb, fără să știe că o va folosi pentru furt.

Intenționa să facă un parc de dezmembrări

Anchetatorii au aflat că  Ionuț I., de 34 de ani, a închiriat un teren din Drăganu din anul 2022, acolo unde ar fi vrut să își dezvolte o afacere. Ulterior s-a răzgândit.

”A recunoscut comiterea faptei, menţionând că în noaptea de 11/13.01.2023 s-a deplasat la terenul pe care îl are în chirie pe raza comunei Drăganu, pe care iniţial intenţiona să realizeze un parc de dezmembrări auto şi a decis să sustragă ţiţei din conducta care tranzita terenul. În acest sens a săpat o groapă şi a montat un robinet, cu ajutorul căruia a încărcat aproximativ 6000 litri în şase recipiente a câte 1000 de litri, întocmai celor constatate de către organele de poliţie”, reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Ca să mascheze zona în care montase robinetul, Ionuț I. a acoperit groapa cu mai multe anvelope uzate. Astfel, chiar dacă ar fi trecut prin zonă, proprietarul terenului nu și-ar fi dat seama că a fost montată instalația ilegală.

 Condamnat cu suspendare

OMV Petrom s-a constituit parte civilă, în procesul de trimitere în judecată. Prejudiciul creat prin comiterea infracțiunii, se ridică la suma totală de 38.765,66 lei, compusă din suma de 15.837 lei( recuperat), contravaloarea cantității de 6000 litri țiței sustras și suma de 22.928,66 lei (nerecuperat), reprezentând contravaloarea lucrărilor de eliminare a instalației improvizate și reparație și căptușire a conductei.

Ionuț I. a fost condamnat, luni 8 iulie, de Judecătoria Pitești, la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Are un termen de supraveghere de 4 ani. În acest timp, este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile în cadrul Primăriei Băbana sau Primăriei Piteşti. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.