Șoferul a primit condamnare după achitare

0

Un șofer din Băiculești s-a ales cu condamnare după ce a provocat un accident mortal la Curtea de Argeș. Judecătoria Curtea de Argeș l-a achitat pe conducătorul auto, dar procurorii au contestat decizia. La apel, șoferul a primit condamnare.

Accidentul a avut loc în Curtea de Argeș, pe strada Râmnicu Vâlcea, pe data de 9 aprilie 2019. Victima, un bărbat în vârstă de 87 de ani cu deficiențe auditive şi vizuale, a murit la spital.

”În data de 09.04.2019, persoana vătămatăa coborât dintr-un mijloc de transport în comun, pe marginea dreaptă a carosabilului, pe str. Rm. Vâlcea din municipiul Cutr de Argeș. Ulterior, persoana vătămată s-a angajat în traversarea intempestivă a drumului, printr-un loc neamenajat şi fără să se asigure în mod temeinic asupra traficului rutier. Martorul (…), care vedea autoutilitara marca Ford Rangercum se apropie, i-a făcut semn să rămână pe loc, persoana vătămată a păşit pe carosabil. Inculpatul a sesizat-o mai întâi pe persoana vătămată, fiind situată pe marginea dreaptă a benzii sale de deplasare şi a virat uşor către stânga, spre axul drumului, pentru a oferi un spațiu de siguranţă pentru persoana vătămată. Ulterior, inculpatul l-a observat şi pe martorul (…) care făcea semn cu mâna către persoana vătămată, mutându-şi imediat privirea către persoana vătămată, care a intrat în câmpul vizual al inculpatului, la circa 10 metri faţă de partea frontală a autoturismului, când a şi pătruns brusc spre mijlocul benzii sale de circulaţie. În acel moment, inculpatul, pentru a evita impactul frontal al autoturismului cu persoana vătămată a claxonat, a încetinit şi concomitent a virat către stânga, pătrunzând pe sensul opus de circulaţie al autoturismului. În aceste condiții, oglinda dreaptă a autoturismului a lovit-o pe persoana vătămată în zona capului, impactul producându-se la viteza de circulaţie de 29 km/h. Inculpatul a oprit autoutilitara la aproximativ 1-1,5 metri de locul accidentului, pe sensul opus circulației sale, şi a verificat starea persoanei vătămate. Aceasta era lovită, fiind în viaţă la acel moment, inculpatul a sunat la 112 şi a rămas alături de persoana vătămată până la sosirea organelor de poliţie. Partea vătămată a fost transportată la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, unde a fost diagnosticată cu „politraumatism prin accident rutier, TCF acut, factură mandibulă, traumatism toracic forte cu fracturi costale multiple şi fractură deschisă bimaleolară gleznă stânga”. În aceeași zi, persoana vătămată a decedat, cauza morții fiind violentă şi produsă de hemoragie meningo-cerebrală consecutivă unui traumatism cranio-cerebral forte cu fractură de boltă şi bază craniană”, reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.

A plătit daunele cerute de rude

În timpul procesului, rudele victimei au cerut daune morale în valoare de 30.000 de lei, sumă pe care conducătorul auto a plătit-o. Acesta a fost trimis în judecată sub acuzația de ucidere din culpă. În urma celor două expertize dispuse în timpul procesului s-a stabilit că victima are 80% din vină și șoferul 20%. Judecătoria Curtea de Ageș l-a achitat pe bărbat. Procurii care au instrumentat dosarul au declarat apel. Curtea de Apel Pitești a admis contestația și a dispus condamnarea șoferului la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Bărbatul este obligat să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Băiculești. Decizia este definitivă.