Șoferii pot să reclame comportamentul agresiv în trafic!

0

 Noile modificări la legislația rutieră recent adoptate vor fi urmate de altele care vor intra în vigoare la sfârșitul lunii septembrie. Una dintre modificări se referă la comportamentul agresiv în trafic ce poate fi sesizat de alți participanți. Pentru a dovedi reclamația, aceștia vor trebui să pună la dispoziție înregistrări. Atenție însă, nu vor fi luate în considerare sesizările făcute după ce doi șoferi s-au șicanat în trafic sau comportamentul agresiv a fost provocat de cel care a filmat. 

 

Au fost adoptate Ordonanța de Urgență 84 din 28 iunie 2024, precum și Ordonanța de Urgență 97 din 11 iulie 2024. Pe data de 9 iulie au intrat în vigoare următorele modificări ale Codului Rutier:  prima înlătură vidul legislativ referitor la refuzul de a se supune testării față de conducătorilor de biciclete, trotinete electrice sau vehicule cu tracțiune animală, clarifică procedura în situația testărilor pentru determinarea consumului de alcool și de substanțe cu efect psihoactiv.

A doua se referă la anumite contravenții și infracțiuni, reglementând utilizarea informațiilor oferite de sistemele de monitorizare a traficului, modalitatea de acces la baze de date, instituie un mecanism privind relocarea vehiculelor staționate regulamentar în situații de urgență.

O altă modificare intrată în vigoare se referă la modalitatea de comunicare a proceselor verbale de constatare a contravenției, prevăzute de Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Conducerea agresivă te lasă pieton!

La sfârșitul lunii septembrie vor intra în vigoare modificări privind evaluarea medicală și psihologică a titularilor de permis de conducere, în situații ce pot afecta capacitatea acestora de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

O altă modificare care va intra în vigoare se referă la felul în care participanții la trafic pot să formuleze sesizări și să pună la dispoziție înregistrări cu privire la comportamentul agresiv în trafic al unor șoferi.

Există o singură condiție, ca sesizarea să fie luată în considerare. Legiuitorul a prevăzut că persona care face sesizarea trebuie să fi perceput în mod întâmplător manevrele agresive, nu să-l provoace pe celălalt șofer.

În urma unei sesizări care se dovedește a fi întemeiată, șoferul riscă suspendarea permisului pe 30 de zile, pentru conducere agresivă.