Când democrația devine bordel

0

Am știut dintotdeauna că democrația și virtutea merg mână în mână, în pofida faptului că i-am auzit pe mulți zicând că politica e un fel de prostituție. Dacă a face politică seamănă cu cea mai veche meserie din lume, atunci și democrația devine un bordel.

 

După părerea mea, există și în Argeș, ca în toată România, ca în tot Occidentul (fiindcă despre dictaturi sau autoritarisme orientale nu discut aici) politicieni care nu doar că sunt convinși în teorie că politica și moralitatea sunt două drepte paralele, dar chiar pun în practică, în mod riguros, această concepție.

 

Într-un interviu pe care mi l-a acordat dl Cătălin Andrei, vicepreședinte și purtător de cuvânt al PNL Argeș, acesta a susținut cu tărie că în bătălia politică sunt permise metode care în viața normală nu ar fi permise. Cu alte cuvinte, deși nu așa s-a exprimat, în politică poți fi ticălos deoarece așa e politica.

 

Nu, nu așa stau lucrurile, iar dacă milioane de oameni din Occident au ajuns să considere că democrația scârțâie este pentru că politicienii elimină metodic virtutea din activitatea lor.

 

Că spun eu aceste lucruri n-ar avea nicio importanță, le-ar fi simplu unora să mă eticheteze într-un fel sau în altul, de pildă să spună că sunt ”putinist” din moment ce mă îndoiesc de democrație așa cum ne-o prescriu și o gestionează cutare sau cutare grupare politică. Am fost așadar fericit să îmi găsesc ideile confirmate într-o carte intitulată ”Cel mai mare dușman al nostru/ Atacul din interior asupra democrației moderne” (Polirom, 2022) scrisă de un american, pe nume Tom Nichols. Insist că e vorba despre un autor american deoarece autorii de peste ocean care sunt ”mainstream” sunt mai greu de contrazis în ograda noastră, iar profesorul Tom Nichols este un asemenea autor. (Dacă spunea ceea ce veți citi mai jos unul precum Tucker Carson sau Seymour Hersh nu l-aș fi adus în discuție cu la fel de mult folos fiindcă acești autori nu mai sunt ”de încredere” în establismentul american).

În fine, ca să nu mai lungesc vorba, Tom Nichols, în cartea amintită, spune trei lucruri cu privire la politică, democrație și virtute, pe care le voi enumera aici.

 

  1. ”Democrațiile liberale nu pot însă supraviețui mult timp în sânul unor popoare lipsite de virtute. Prăbușirea virtuții, publice și private, duce nu numai la o proastă exercitare a cetățeniei, ci și, în timp, la imposibilitatea de a mai produce buni cetățeni”. (pp. 101 – 102).
  2. ”A presupune că vreo formă de guvernământ ne va asigura libertatea sau fericirea fără niciun fel de virtute în oameni este o idee himerică”. (p. 103).
  3. ”Dar cetățenii trebuie măcar să creadă în noțiunile de virtute și responsabilitate civică și să acționeze în conformitate cu ele cu o oarecare regularitate, chiar dacă nu le pot practica absolut tot timpul”. (p.104).

 

Acestea fiind spuse, putem veni mai ”blindați” pe meleaguri argeșene pentru a verifica situația din punctul de vedere al virtuții în politică.

 

De câțiva ani, liberalii din Argeș blochează proiecte acolo unde au suficiente voturi să o facă. Nu contează argumentele, rațiunea, bunul simț. Interesul cetățeanului este pus între paranteze.

De data asta, fără să exagerez, pot spune că PNL Argeș procedează în mod atât de lipsit de virtute încât devine aproape criminal.

Pe pagina sa de Facebook, prefectul Dragoș Predescu, omul Alinei Gorghiu, se laudă că ”Instituția Prefectului județului Argeș a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean Argeș privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru 2024.”

Instanța se va pronunța în ianuarie 2025.

La prima vedere, se poate crede că este vorba despre o șicană politicianistă, dar nu, e vorba despre crime în serie.

Așa cum a explicat președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă, la o conferință de presă organizată de urgență, sunt blocate următoarele proiecte și investiții:

– achiziționarea Sistemului hemodinamic pentru angiograf la Spitalul Județean, ceea ce îi pune pe medici în imposibilitatea de a salva vieți

– reparații la instalația electrică a Spitalului Județean

– modernizarea sistemului informatic pentru creșterea calității serviciilor la Spitalul de Pediatrie

– accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea compartimentelor Spitalului Județean

– cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene de la Spitalul de Recuperare Respiratorie și Pneumologie „Sf. Andrei” Valea Iașului, ceea ce înseamnă și rambursarea integrală a sumelor deja obținute alimentarea de rezervă cu energie pentru funcționarea aparaturii medicale de la Spitalul Valea Iașului

– achiziționarea de aparatură medicală în Spitalul de Recuperare Brădet și Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești.

După cum se vede, este vorba (și) despre blocarea unor bani necesari pentru salvarea de vieți omenești.

Decizia prefectului Predescu este de-a dreptul bolnavă.

Politica liberală în Argeș a devenit diabolică.

Consiliul Județean va încerca să obțină bani din fondul de rezervă al Guvernului, dar procedura poate să dureze.

Până atunci, acest domn Dragoș Predescu se poate lăuda că, indirect, pune în pericol și poate chiar ucide, indirect, repet, pacienții care nu vor beneficia la timp de investițiile enumerate.

Enervant la culme este că prefectul își motivează decizia prin faptul că CJ Argeș nu a pus ”în dezbatere” rectificarea, ca să știe oamenii pe ce se duc banii. Nu știu cum o fi în America, dar pe la noi nu prea sunt dezbateri pe chestiuni bugetare decât în rândul partidelor și al presei, iar documentele au stat, totuși, o săptămână pe site-ul CJ.

În fine, mă întorc la autorul meu, anume la Tom Nichols și semnalez că acesta a scris și altă carte, tradusă și apărută la noi, mai cunoscută decât cealaltă, anume ”Sfârșitul competenței” (Poliron, 2019).

Când liberalii au decis să îl pună prefect de Argeș pe un tânăr avocat care mai are multe de învățat, putem spune că s-a mai adăugat un argument la ideea că în vremurile noastre asistăm la ”sfârșitul competenței”.

Unii chiar au nevoie de ”incompetenți” pentru a le da ordin politic să ia decizii aberante.

O ducem din ce în ce mai bine  din punct de vedere material, dar moral ne e din ce în ce mai greu.

Alungarea virtuții din cetate transformă democrația  în bordel, ca în acest exemplu argeșean.

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)