Cazurile de violență domestică reprezintă o prioritate pentru polițiștii arșeșeni care intervin rapid atunci când primesc sesizări. Chestorul Marian Badea, inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție Argeș a precizat că în primele 6 luni din acest an, au fost 1.741 de solicitări de acest gen la nivelul întregului județ. Acesta a mai spus că de la 1 octombrie, la IPJ Argeș vor sosi brățările de monotorizare a agresorilor, acestea urmînd să fie montate tuturor celor împotriva cărora vor fi emise ordine e protecție.
”În primele 6 luni a.c, pentru efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, constatarea și/sau instrumentarea infracțiunilor de violență domestică a reprezentat o prioritate.
O parte importantă a acestui concept de acțiune a reprezentat-o intervenția rapidă la sesizările primite cu privire la comiterea unor fapte de violență domestică, precum și luarea unor măsuri legale ferme (emiterea ordinelor de protecție provizorie conform prevederilor Legii 217/2003 modif., constituirea de dosare penale – inclusiv prin sesizare din oficiu, dispunerea de măsuri preventive în cazul infracțiunilor mai grave ori în cazul încălcării ordinelor de protecție).
Ca urmare a celor 1.741 de intervenții ale polițiștilor la cazurile de violență domestică sesizate, au fost emise 121 de ordine de protectie provizorii, 104 dintre acestea fiind confirmate în termenul legal de către parchetele locale” a spus chestorul Marian Badea în cadrul conferinței de presă de prezentare a bilanțului.
Acesta a mai spus că de la 1 octombrie vor sosi la nivelul inspectortului brățările de monitorizare ale agresorilor. Vor fi montate celor împotriva cărora au fost emise ordine de protecție și în secunda în care agresorul s-a apropiat de victimă la poliție vine semnal de alarmă, care îi atențioaneză pe oamneii legii că a fost încălcat perimetrul și pot interveni. În acest sens a fost extins centrul operațional și fiecare semnal va fi detectat în timp real.
Numai la secțiile din subordinea Poliției Municipiului Pitești au fost înregistrate 322 astfel de cazui.
”În urma sesizărilor efectuate prin SNUAU 112 sau directe privind cazurile de violență domestică, polițiștii de ordine publică s-au deplasat la un număr de 322 de cazuri, desfășurând activitățile aferente acestui tip de violență, ocazie cu care au emis un număr de 48 ordine de protecție provizorii, cu 8 mai multe față de anul precedent (40), dintre acestea 47 fiind confirmate de către procuror și 25 transformate în ordine de protecție.
În ceea ce privește infracțiunile de violență în familie, la nivelul Poliției Municipiului Pitești, în primul semestru al anului în curs s-a înregistrat o scădere de 19% față de perioada similară a anului precedent, fiind înregistrate 94 de astfel de fapte penale, ceea ce denotă faptul că măsurile luate și activitățile preventive desfășurate cu eforturile polițiștilor au condus la un trend descendent pe acest palier” a precizat comisarul șef Sorin Marinescu, șeful Poliției Municipiului Pitești în timpul întâlniriii cu jurnaliștii.