898
Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită, anual, la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, la Pitești a fost organizată o festivitate la care au participat primarul muncipiului Pitești, Cristian Gentea, prefectul Dragoș Predescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Adrian Bughiu și alte oficialități.
Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
La Pitești cerermonia a avut loc la Cercul Militar Pitești.
”Sărbătorim împreună Ziua Imnului Național al României, simbol al unității și al identității naționale.
În vremuri bune sau mai dificile, avem un reper care ne amintește de istoria, cultura și tradițiile noastre bogate.
L-am primit moștenire și îl vom transmite mai departe, o generație către alta, cu mândrie și recunoștință pentru toți cei care au contribuit, prin sacrificiu, la consolidarea statului național unitar.La mulți ani, România”, a transmis primarul Cristian Gentea.
Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.