În penitenciar, Văsîi a reparat televizoare și a muncit la biserică!

0

Veste bună pentru omul de afaceri Gheorghe Văsîi, aflat în Penitenciarul Mioveni, acolo unde își ispășește pedeapsa de 4 ani închisoare, în dosarul Publitrans. Judecătoria Pitești i-a admis cererea de eliberare condiționată, după ce a executat jumătate de pedeapsă. În perioada de detenție, cunoscutul afacerist a muncit la biserică, la postul de televiziune intern, a reparat zeci de televizoare a scris la revista penitenciarului și a urmat cursuri. În decizia instanței a contat și faptul că a plătit o parte din prejudiciul calculat în dosarul care i-a adus condamnarea.

De când este încarcerat Gheorghe Văsîi a depus patru cereri de eliberare condiționată care i-au fost respinse, cea de a cincea fiind cu noroc. Pe 29 iulie, Judecătoria Pitești i-a admis cererea. În aceeași zi, procurorii DNA Pitești au depus contestație. Dacă Tribunalul Argeș, unde urmează să se judece contestația, va menține decizia Judecătoriei Pitești, afaceristul va fi liber. În timpul șediței de judecată de la Judecătoria Pitești avocatul a cerut eliberarea lui Gheorghe Văsîi precizând că acesta are vârsta de 66 de ani și potrivit legii, putea fi liber după ce executa o treime din pedeapsă. ”…fracţia ar fi îndeplinită şi nu din câştiguri, ci din executare zi la zi, chiar a fost depăşită fracţia cu aproximativ 9 luni”, a spus apărătorul . Acesta a mai menționat că Gheorghe Văsîi a suferit și un infarct.

A scris peste 100 de poezii

La finalul ședinței de judecată i-a fost dat cuvântul lui Gheorghe Văsîi. ”Condamnatul, având ultimul cuvânt, achiesează la concluziile apărătorului său. Arată că potrivit legii nu se face nici o trimitere la perioada rămasă de executat, a fost avută în vedere fracţia, vocaţia există. Precizează că a avut două locuri de muncă pe perioada detenţiei, fiind inginer electronist a pus in funcţiune peste 50 televizoare in cadrul penitenciarului, iar la Mioveni lucrează la biserica penitenciarului. Arată că la cursuri a avut mereu media 10, a participat la realizarea postului tv, a scris pentru revista din cadrul penitenciarului, a scris peste 100 de poezii. Deși este pensionar şi suferă de multiple afecţiuni medicale nu a lipsit nici o zi de la muncă, a dat dovezi temeinice de îndreptare, chiar şi plata prejudiciului, tot s-a executat, este singurul din dosar ce plăteşte prejudiciul. Când va ieşi din penitenciar va produce venituri suplimentare şi va contribui mai mult la plata prejudiciului.”

730 de zile câștigate și executate

În perioada de detenție Gheorghe Văsîi nu a fost sancționat disciplinar niciodată, ba mai mult, a primit 7 recompense. În cei doi ani cât a stat închis, afaceristul a beneficiat și de două permisii, ceea ce înseamnă că a putut pleca, în învoiri, acasă, pentru puțin timp. Executarea pedepsei închisorii a început la data de 05.05.2023 și dacă ar fi să execute în întregime patru ani ar trebui să fie eliberat pe 21.08.2026. Judecătorii cred însă că a dat suficiente dovezi de îndreptare. ”Instanţa constată că până la data la care a fost analizat în comisia de liberare condiţionată deţinutul a executat efectiv 426 de zile și a executat 256 de zile de arest preventiv/arest la domiciliu, iar 48 de zile i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invenţiilor brevetate, cumulând astfel 730 de zile câştigate şi executate, din cele 1461 de zile pe care le avea de executat, iar pentru a putea fi liberat condiţionat trebuia să execute cel puţin 1/3 din pedeapsă, reprezentând 507 de zile. În consecinţă, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, acesta executând 1/3 din pedeapsa, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită”, scrie în motivarea  prin care judecătorii au admis cererea lui Gheorghe Văsîi.

A achitat o parte din prejudiciu

Un aspect important de care magistrații au ținut, atunci când au admis cererea, a fost faptul că omul de afaceri a plătit o parte din prejudiciu.  ”De asemenea, instanța reține că petentul a fost obligat la plata despăgubirilor civile în cuantum de 23.553.649,26 lei, sumă asupra căreia a fost încuviințată executarea silită de către Judecătoria Pitești în dosarul civil nr. #####/280/2023, iar prin adresa de poprire nr. 242/2023 din 14.11.2023, s-a dispus poprirea sumelor sau titlurilor de valoare deținute de un terț până la concurența sumei de 18.553.649,26 lei, reprezentând rest de plată din totalul de 23.553.649,26 lei. Totodată, instanța reține că petentul a achitat în mod voluntar suma de 1.505.692,28 lei, iar societatea ####### ######### SA a achitat suma de 6.801.914,51 lei. Astfel, deși condamnatul nu a executat în totalitate obligațiile civile, acesta a făcut demersuri în vederea achitării acestora, iar raportat la cuantumul ridicat al acestora și durata din pedeapsă ce a fost executată, instanța reține că petentul condamnat a depus suficiente eforturi pentru a se contura buna sa credință în vederea achitării cuantumului despăgubirilor civile”, mai scrie în motivarea Judecătoriei Pitești.